Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η παραφίμωση;
Του Ευάγγελου Γκάνα
χειρουργού ουρολόγου
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ
Αυτή είναι μια κατάσταση στην οποία η ακροποσθία έλκεται πίσω από την βάλανο και δεν μπορεί έπειτα να επανέλθει πέρα από τη βάλανο στην κανονική ανατομική του θέση.
Ουσιαστικά η ακροποσθία παγιδεύεται πίσω από τη βάλανο. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εμφανίζονται συνηθέστερα στους εφήβους ή νεαρούς άνδρες.
Εμφανίζεται επίσης στα ηλικιωμένα άτομα οι οποίοι είχαν την ακροποσθία αποσυρμένη κατά τη διάρκεια του καθετηριασμού, αλλά δεν επανήλθε στην κανονική θέση της μετά από τον καθετηριασμό.
Μπορεί να εμφανιστεί σε κατά τα άλλα κανονική ακροποσθία, η οποία εάν αφήνεται στην αποσυρμένη θέση μπορέστε να γίνετε οιδηματώδης σε σημείο όπου δεν μπορεί να μπορεί να επανέλθει. Περιστασιακά μια φιμωτική ακροποσθία (μια στενή ακροποσθία αυτό είναι δύσκολο να αποκαλύψει την βάλανο) έλκεται πίσω και είναι έπειτα αδύνατο να τεθεί πίσω στην κανονική θέση του.
Η ακροποσθία είναι οιδηματώδης. Μπορεί να γίνει τόσο οιδηματώδης ώστε η εμφάνιση να προκαλεί σύγχυση σε εκείνους που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ. Σχηματίζεται δακτυλιοειδές οίδημα στη βάση της βαλάνου με συνέπεια πιεστικά φαινόμενα και πιθανές νεκρωτικές βλάβες της περιοχής.
Περιστασιακά σε παραφίμωση παρούσα για αρκετές ημέρες, μπορεί να αναπτυχθεί μια μικρή περιοχή έλκους της ακροποσθίας, όπου άπειροι ιατροί μπορεί να το παρερμηνεύσουν ως μια κακοήθη ή μολυσματική κατάσταση.
Αντιμετώπιση
Υπάρχουν διάφορες επιλογές. Ο ασθενής πιθανώς θα έχει ήδη δοκιμάσει την εφαρμογή της πίεσης στην οιδηματώδη ακροποσθία σε μία προσπάθεια να μειώσει το οίδημα, και συνήθως ο γιατρός κάνει το ίδιο πράγμα, μερικές φορές επιτυχώς, αλλά τις περισσότερες φορές χωρίς να τα καταφέρει. Η παραφίμωση αποτελεί δυνητικά σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να απαιτήσει επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΑΝΑΣ – ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κιρσοκήλη. Πότε πραγματικά πρέπει να αντιμετωπισθεί χειρουργικά;
Πως θεραπεύεται η πρόωρη εκσπερμάτιση;