Τι είναι το bypass με πάλλουσα καρδιά και ποια τα οφέλη του;
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή και διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδο, με την οποία η στεφανιαία παράκαμψη (Bypass) πραγματοποιείται αποκλειστικά με πάλλουσα καρδιά (OPCAB). Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χάρη στη βοήθεια της τεχνολογίας. Εξελιγμένα χειρουργικά εργαλεία που ονομάζονται σταθεροποιητές, επιτρέπουν να διατηρούμε ακίνητα τα τμήματα της επιφάνειας της καρδιάς που μας ενδιαφέρουν. Με αυτόν τον τρόπο είναι ασφαλής η παράκαμψη του μπλοκαρισμένου αγγείου την στιγμή που η υπόλοιπη καρδιά συσπάται κανονικά. Η κυκλοφορία του αίματος διατηρείται φυσιολογική (χωρίς να περνά από σωλήνες) και έτσι η επέμβαση απλοποιείται και προσομοιάζει σε κάθε άλλη επέμβαση στο ανθρώπινο σώμα.
Στην κλασική Καρδιοχειρουργική, το Bypass πραγματοποιείται με την χρήση του μηχανήματος της εξωσωματικής κυκλοφορίας, που υποκαθιστά, κατά την διάρκεια της επέμβασης, την καρδιά και τους πνεύμονες, διακόπτοντας την λειτουργία της καρδιάς και τη ροή του αίματος.
Το μηχάνημα της εξωσωματικής κυκλοφορίας επιτρέπει στην πάλλουσα καρδιά να σταματήσει και ο χειρουργός να επιτελέσει την επέμβαση χωρίς την παρουσία αίματος σε ακίνητη καρδιά. Το αίμα του ασθενούς που επιστρέφει στην καρδιά, διοχετεύεται μέσω σωλήνων στη μηχανή της εξωσωματικής κυκλοφορίας και επιστρέφει πάλι μέσω σωλήνων στις αρτηρίες ώστε να διατηρείται η συστηματική κυκλοφορία. Η επανεκκίνηση της καρδιάς πραγματοποιείται με την ολοκλήρωση της επέμβασης. Η νοσηρότητα μιας τέτοιας επέμβασης φθάνει το 6-8% και κυρίως οφείλεται στην εξωσωματική κυκλοφορία.
Με την μέθοδο OPCAB, που όπως είπαμε η καρδιά δεν σταματάει να πάλλεται, μειώνονται σημαντικά οι κίνδυνοι της επέμβασης ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλαπλά οφέλη, όπως:
– μειωμένη ανάγκη για μετάγγιση αίματος,
– μικρότερος χρόνος χειρουργείου και παραμονής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας,
– λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα και τους νεφρούς
– μείωση αρρυθμιών όπως την πολύ συχνή μετεγχειρητική κολπική μαρμαρυγή
– σχεδόν εξάλειψη του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και λοιπών νευρολογικών διαταραχών.
Ποιοι ασθενείς ωφελούνται περισσότερο με τη νέα αυτή μέθοδο;
– Οι άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι των 75 ετών
– Οι Γυναίκες
– Οι Διαβητικοί
– Οι ασθενείς με αθηρωματική αορτή
– Οι Νεφροπαθείς
– Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας
– Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
– Οι Ασθενείς υπό αντιαιμοπεταλλιακή αγωγή
– Οι άνθρωποι με περιφερική αγγειοπάθεια.
– Οι άνθρωποι που δεν δέχονται αίμα για θρησκευτικούς λόγους
– Οι χρήζοντες επανεπέμβασης.
Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει εμπλουτισθεί με την χρήση μόνο αρτηριακών μοσχευμάτων (των δύο εσω μαστικών αρτηριών) που αποδεδειγμένα αντέχουν περισσότερο χρόνο, με σύνθετα μοσχεύματα που παρασκευάζονται από τα αρτηριακά μοσχεύματα και το κυριότερο με αποφυγή χειρισμών στην αορτή που όταν είναι αθηρωματική μπορεί να είναι η αιτία ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία στο Κέντρο Χειρουργικής Πάλλουσας Καρδιάς του ΙΑΣΩ General, υπό την Διεύθυνση του καρδιοχειρουργού κ. Βασιλείου Κωτσή. Οι εξειδικευμένοι και έμπειροι Καρδιοχειρουργοί του Κέντρου, τα εξελιγμένα χειρουργικά μηχανήματα και η ύπαρξη ειδικής Καρδιοχειρουργικής ΜΕΘ στο ΙΑΣΩ General, υποστηρίζουν συνολικά τη νέα αυτή μέθοδο, προσφέροντας πλήρη ασφάλεια και άριστα αποτελέσματα για τον ασθενή. Το Κέντρο στο σύνολο των περιστατικών του και ανεξάρτητα από τη βαρύτητά τους, παρουσιάζει νοσηρότητα και θνητότητα μικρότερη από μεγάλα και αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού, στοιχεία που το καθιστούν σημείο αναφοράς στην Ελλάδα στην εφαρμογή αυτής της μεθόδου.