Iatropedia

Τι κάνουμε αν κάποιος πάθει θερμοπληξία ή εξάντληση από τη ζέστη. Οι οδηγίες του ΕΚΑΒ

Οι ειδικοί του ΕΚΑΒ εξηγούν πότε πρέπει να καλέσουμε βοήθεια, πότε να βυθίσουμε τον ασθενή στο νερό και πότε να τον βρέχουμε. Πότε δίνουμε υγρά σε άτομα που καταρρέουν από τη ζέστη.

Η ακραία ζέστη συνεχίζεται και εντείνεται μέρα με τη μέρα και όσο κι αν προσέχει κανείς, υπάρχουν πάντοτε και τα δυσάρεστα απρόοπτα, όπως η εξάντληση από τη ζέστη, οι θερμικές κράμπες και η θερμοπληξία.

Τα απρόοπτα αυτά είναι πιθανότερα σε συνθήκες καύσωνα, όταν είναι αυξημένη μέρα-νύχτα η θερμοκρασία του περιβάλλοντος και έχει και υγρασία. Γνωρίζετε, όμως, ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες για τα άτομα που πάσχουν από τις καταστάσεις αυτές;

Όπως εξηγεί το ΕΚΑΒ, θερμοπληξία είναι η άνοδος της σωματικής θερμοκρασίας πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου. Είναι επακόλουθο της πολύωρης έκθεσης στην ζέστη χωρίς ταυτόχρονη κατανάλωση άφθονων υγρών. Η παρατεταμένα υψηλή σωματική θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη ή ακόμα και θάνατο.

Εκτός από τον πυρετό οι πάσχοντες από θερμοπληξία έχουν επίσης:

Τι να κάνετε

Αν δείτε έναν άνθρωπο σε αυτή την κατάσταση είναι πιθανό να έχει υποστεί θερμοπληξία από την πολλή ζέστη. Οι πρώτες βοήθειες είναι οι εξής:

Η εξάντληση

Η πολύωρη έκθεση στην ζέστη εκτός από θερμοπληξία μπορεί να επιφέρει καταστάσεις λιγότερο απειλητικές για τη ζωή. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η εξάντληση από τη ζέστη (ή θερμική εξάντληση) και οι θερμικές κράμπες.

Η θερμική εξάντληση εκδηλώνεται με:

Για να βοηθήσετε τον ασθενή:

Οι κράμπες από τη ζέστη

Η πολλή ζέστη μπορεί να προκαλέσει και θερμικές κράμπες. Αυτές είναι επώδυνες, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις που συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης ή βαριάς χειρωνακτικής εργασίας σε ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον.

Η έντονη εφίδρωση και η απώλεια ηλεκτρολυτών (νάτριο, κάλιο) συχνά συμβάλλουν στις θερμικές κράμπες.  Για να βοηθήσετε τον ασθενή:

Φωτογραφία: iStock