Τι μπορεί να δείχνει για την υγεία σας το λίπος στα χέρια σας

  • Iatropedia newsroom
Λίπος στα χέρια
Για τα άτομα άνω των 50 ετών, η μέτρηση της ποσότητας του λίπους στα χέρια μπορεί να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για την ποιότητα των οστών τους

Τι σχέση μπορεί να έχει το λίπος που έχουμε στα χέρια (στα μπράτσα) μας με την υγεία της σπονδυλικής στήλης μας; Κι όμως, έχει!

Για τα άτομα άνω των 50 ετών, η μέτρηση της ποσότητας του λίπους στα χέρια μπορεί να βοηθήσει να διαγνωστεί ποιες γυναίκες και ποιοι άνδρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος της σπονδυλικής στήλης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε τον Μάιο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, είναι η πρώτη που δείχνει ότι η σύσταση των χεριών -και ειδικότερα η ποσότητα του λίπους- σχετίζεται με κακή ποιότητα οστών και κακή αντοχή της σπονδυλικής στήλης.

Σύμφωνα με την ανώτερη συγγραφέα της μελέτης Εύα Κασσή, ενδοκρινολόγο και καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό εκείνων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και να τους βοηθήσουν να προσαρμόσουν την άσκηση στις ανάγκες τους.

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το υποδόριο λίπος του βραχίονα, το οποίο μπορεί να εκτιμηθεί εύκολα ακόμη και με την απλή και φθηνή μέθοδο του  δερματοπτυχόμετρου, μπορεί να αναδειχθεί σε χρήσιμο δείκτη για την ποιότητα των οστών της σπονδυλικής στήλης, προβλέποντας πιθανώς τον κίνδυνο κατάγματος στους σπονδύλους», τονίζει.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 115 άτομα -14 άνδρες και 101 γυναίκες- χωρίς οστεοπόρωση και με μέση ηλικία τα 62 έτη, εστιάζοντας στο σωματικό λίπος τους και στην ποιότητα των οστών της σπονδυλικής στήλης τους.

Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης είναι τα πιο κοινά κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση, μία νόσο που οδηγεί σε απώλεια οστικής μάζας και οστικής πυκνότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν μεγαλύτερη ποσότητα υπερβάλλοντος σωματικού λίπους -ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)- είχαν χαμηλότερη ποιότητα οστού στη σπονδυλική στήλη τους. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για το σπλαχνικό λίπος (το λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά μας όργανα) και το λίπος κάτω από το δέρμα στους βραχίονες (στα μπράτσα).

Με κακή ποιότητα οστού στη σπονδυλική στήλη συσχετίστηκε, πέραν του αυξημένου σπλαχνικού λίπους, και ο σωματότυπος «μήλο», η συγκέντρωση, δηλαδή, του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και του στομάχου.

Το σπλαχνικό λίπος, σύμφωνα με την καθηγήτρια Κασσή, είναι το ορμονικά πιο ενεργό κομμάτι του σωματικού λίπους. Παράγει κυτταροκίνες (αδιποκίνες) που προκαλούν φλεγμονή χαμηλού βαθμού, επομένως η αυξημένη φλεγμονώδης κατάσταση είναι λογικό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική ποιότητα των οστών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Health, σύμφωνα με την κ. Κασσή, παρότι η μελέτη αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για μελλοντική έρευνα, για να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ του λίπους του βραχίονα και του κινδύνου κατάγματος της σπονδυλικής στήλης πρέπει να γίνουν περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες, με περισσότερους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβάνοντας και νεότερα σε ηλικία άτομα, καθώς και περισσότερους άνδρες.

Ποια είναι η Εύα Κασσή

Η Αν. Καθηγήτρια Εύα Κασσή αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (A.Π.Θ.) με βαθμό «Άριστα». Ειδικεύθηκε στην Ενδοκρινολογία στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού και Διαβήτη του Γ.Ν.Αθηνών «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ». Κατά τη διάρκεια της ειδικότητάς της
εκπαιδεύθηκε στο Πανεπιστήμιο του Leiden, της Ολλανδίας (LUMC).

Η Δρ.Κασσή είναι Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με βαθμό «Άριστα». Το 2006 εκλέχτηκε Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και από το 2016 είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μοριακής Ενδοκρινολογίας- Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του
Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από τον Οκτώβριο του 2019 είναι Υπεύθυνη του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Διαταραχών του Μεταβολισμού Ασβεστίου και Φωσφόρου της Ά Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Α «ΛΑΙΚΟ». Είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μεταβολικά Νοσήματα Οστών». Είναι μέλος της εκπαιδευτικής επιτροπής της και μέλος της διοικούσας τριμελούς επιτροπής του Τμήματος Οστών της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας. Έχει επιβλέψει σημαντικό αριθμό, υποψήφιων διδακτόρων, μεταπτυχιακών φοιτητών του ΕΚΠΑ.

Το κλινικό της έργο αφορά την αντιμετώπιση του συνόλου των ενδοκρινολογικών παθήσεων με έμφαση στα σπάνια ενδοκρινολογικά νοσήματα του μεταβολισμού του ασβεστίου και του φωσφόρου ενώ το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στο Μεταβολικό Σύνδρομο, στον Οστικό Μεταβολισμό και σε
Παθήσεις Επινεφριδίων.

Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων στην κλινική και στη βασική έρευνα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά με υψηλό βαθμό απήχησης ενώ έχει βραβευθεί για το ερευνητικό της έργο τόσο σε Εθνικό (από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία βραβεία «N. Θαλασσινός», «Σ.Πιτούλη», «Έρευνα στην Κλινική Ενδοκρινολογία», «Βασική Έρευνα στην Ενδοκρινολογία», «A.Φαρμακιώτη») όσο και Ευρωπαϊκό Επίπεδο (Journal of Endocrinology Meeting Grant of European Society of Endocrinology). Είναι μέλος συντακτικής επιτροπής διεθνών έγκριτων επιστημονικών περιοδικών (Molecular and Cellular Endocrinology, Hormones, Journal of Geriatric Cardiology κα) και σύμβουλος συντακτικής επιτροπής σε περισσότερα από 30 δεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Το ερευνητικό της έργο έχει προσελκύσει χρηματοδότηση από Διεθνείς και Ελληνικούς φορείς (ΕΣΠΑ, ΓΓΕΤ, University of Warwick, Medical School and University Hospitals Coventry and Warwichshire, UK. κα).

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ισπανικό εργαστήριο στειρώνει χιλιάδες κουνούπια τίγρεις

Ποιοι καρκίνοι απειλούν περισσότερο όσους γεννήθηκαν μετά το 1965

Κώδωνα κινδύνου για βαρέα μέταλλα στη σοκολάτα κρούουν οι επιστήμονες