Τι μπορείτε να πάθετε από τα »κρακ» στις αρθρώσεις;

  • Iatropedia
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν την συνήθεια να σπάνε τα δάκτυλα τους αφού έτσι νομίζουν ότι μπορούν να ανακουφιστούν προσωρινά από τον πόνο ή το άγχος. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins, έδειξε πότε πρέπει να μας απασχολούν οι διάφοροι ήχοι που ακούμε κατά καιρούς από τις αρθρώσεις στα δάχτυλα, στον αγκώνα ή στο σαγόνι μας.

Σύμφωνα με τους μελετητές, όσοι σπάνε τις αρθρώσεις των δαχτύλων των χεριών τους χωρίς να νιώθουν πόνο η κατάσταση αυτή δεν προκαλεί ανησυχία. Αν όμως συνοδεύεται από πόνο, τότε καλύτερα να απευθυνθείτε σε ορθοπεδικό.

Αν ακούτε «κρακ» στον ώμο και είστε κάτω από 35 ετών, ίσως ο ήχος δείχνει αστάθεια στην άρθρωση και θέλει φροντίδα – συνήθως φυσικοθεραπεία. Αν είστε άνω των 35, ίσως η περιοχή παρουσιάζει φλεγμονή -κάτι πιο πιθανό μετά τα 45.

Στα αρχικά στάδια αντιμετωπίζεται με φυσικοθεραπεία, αλλά μετά ίσως χρειάζονται αντιφλεγμονώδη ή και επέμβαση. Στους άνω των 60, σημαίνει συνήθως αρθρίτιδα.

Αν ακούτε το «κρακ» σε μια άρθρωση που χρησιμοποιείτε πολύ συχνά και πονάτε τότε πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό, γιατί ίσως χρειάζεται και επέμβαση.

Αν ακούτε «κρακ» τεντώνοντας και πιέζοντας τα δάχτυλα, πιέζετε ουσιαστικά ένα μικρό ασκό (σακουλάκι) στην περιοχή της άρθρωσης, ο οποίος περιέχει προστατευτικό υγρό. Καθώς αυτός αλλάζει θέση με την πίεσή σας, απελευθερώνονται φυσαλίδες και παράγεται ο ήχος του «κρακ».

Αν ακούτε περίεργο ήχο κάθε φορά που κινείτε ειδικά τον αντίχειρά σας προς την παλάμη σας, ίσως χρειάζεστε τοπική θεραπεία για τον τένοντα. Αν ο πόνος είναι στη βάση του αντίχειρα και συνοδεύεται από οξύ πόνο, ίσως πρόκειται για αρθρίτιδα.

'Ένα ποσοστό που φτάνει το 10% των ανθρώπων ακούει «κλικ» και «κρακ» από το σαγόνι του. Στην περίπτωση που νιώθετε δεν πόνο, δεν είναι ανησυχητικό. Αν όμως πονάτε, ενδεχομένως υπάρχει πρόβλημα στην άρθρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι κάνουν για να δείχνουν νεότεροι άντρες και γυναίκες;

Δείτε ποιοι διάσημοι πάσχουν από άσθμα!

Bαμπίρ lift: Να το κάνω ή όχι;

Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D στο παιδί μου;