Τι μπορείτε να πάθετε από το πολύ αλκοόλ!
Κρυστάλλης Χριστόφορος
Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος-Επεμβατικός Ενδοσκόπος
Η αναζήτηση της θεραπείας για τα συμπτώματα μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλης ( Hangover ) είναι τόσο παλιά όσο και και το ίδιο το αλκοόλ. Πολλές θεραπείες έχουν κατά καιρούς προταθεί, οι περισσότερες εμπειρικές, όμως η επιστημονική τεκμηρίωση τους είναι συχνά ελλιπής.
Πολλοί είναι αυτοί που έχουν την εμπειρία ενός Hangover και έχουν καταφύγει σε κάποια μέθοδο προκειμένου να ανακουφιστούν από τα τόσο ενοχλητικά συμπτώματα. Τι από αυτά όμως ισχύει και τι είναι μύθος;
Τα συμπτώματα μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλης και την πλήρη αποβολή της από τον οργανισμό είναι πολλά όπως :
πονοκέφαλος, κακή διάθεση και κόπωση, ναυτία, διάρροια κ.τ.λ . Η λήψη 1.5 g/kg αλκοόλ ( περίπου 5 – 6 ποτά για έναν 80-kg άντρα και 3 – 5 ποτά για μία 60-kg γυναίκα ) σε διάστημα 4-6 ωρών σχεδόν πάντοτε οδηγεί σε Hangover.
Σήμερα πιστεύεται ότι περισσότεροι του ενός από τους παρακάτω παράγοντες ενοχοποιούνται τόσο για την εκδήλωση, όσο και για την διάρκεια και ένταση του Hangover.
Παραθέτουμε τους σημαντικότερους :
– Άμεση δράση του αλκοόλ στον οργανισμό μέσω αφυδάτωσης, ηλεκτρολυτικών διαταραχών, ενοχλήματα του γαστρεντερικού , υπογλυκαιμία, διαταραχές ύπνου.
– Απότομη στέρηση του αλκοόλ.
– Τοξικότητα των μεταβολιτών του όπως η ακεταλδεύδη
– Επίδραση άλλων ουσιών εκτός του αλκοόλ όπως : συστατικά που εμπεριέχονται κατά την παρασκευή των πότων δίνοντας τους χρώμα και γεύση, μεθανόλη και συνδυασμός διαφορετικών ποτών ( cocktails ). Παρατηρήθηκε ότι όσοι κατανάλωναν ”καθαρά ποτά” ( βότκα, τζιν, ρούμι ) είχαν λιγότερα συμπτώματα από αυτούς που κατανάλωναν ποτά με μεγάλη πρόσμιξη άλλων ουσιών ( ουίσκι, μπράντι, κόκκινο κρασί ).
– Άλλοι όπως Χρήση νικοτίνης , έλλειψη λήψης τροφής .
Θεραπεία του Hangover
– Kαταπολέμηση της αφυδάτωσης με λήψη μη αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια και μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον η λήψη φρούτων ( φρουκτόζη) και ελαφρών σνακ ( crackers , toast ) μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων.
– Η λήψη καφέ και λιπαρού γεύματος είναι μία παραδοσιακή πρακτική αντιμετώπιση του Hangover η οποία παρόλο που δεν βλάπτει, δεν υπάρχουν επιστημονική υποστήριξη της αποτελεσματικότητας της.
– Η βιταμίνη Β6 έχει αποδειχθεί ότι βοηθά κυρίως στην πρόληψη του Hangover.
– Tα κοινά αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Είναι ανάγκη να επισημάνουμε ότι η λήψη της παρακεταμόλης (Depon , panadol ) αντενδείκνυται αυστηρά λόγω της ηπατοξικότητας της που ενισχύεται από την λήψη του αλκοόλ ενώ τα αντιφλεγμονώδη επιδεινώνουν τα συμπτώματα από το στόμαχο και πρέπει να λαμβάνονται πάντα με ισχυρή γαστροπροστασία.
– Kατανάλωση αλκοόλ προκειμένου να μειωθούν τα συμπτώματα του Hangover. Όντως σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η μέθοδος μπορεί να προκαλέσει ύφεση των συμπτωμάτων επειδή το σύνδρομο στέρησης και το Hangover παρότι είναι διαφορετικές κλινικές οντότητες έχουν κάποιους κοινούς μηχανισμούς παθογέννησης.
Με την τακτική αυτή όμως αφενός τα συμπτώματα θα επανέλθουν δριμύτερα αφετέρου θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κατανάλωση αλκοόλ ενδεχομένως και στον αλκοολισμό, νόσο ολέθρια για τον οργανισμό.
Κάποιες από τις παραπάνω συστάσεις σίγουρα βοηθούν όμως δεν υπάρχει αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη ή την θεραπεία του Hangover. H λελογισμένη κατανάλωση και όχι η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών είναι η μόνη βέβαιη λύση στο πρόβλημα.
Κρυστάλλης Χριστόφορος
Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος-Επεμβατικός Ενδοσκόπος
υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης
Ειιδκεύση στην Πανεπιστημιακή κλινική του Εδιμβούργου Μ. Βρετανίας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως να σώσετε την μνήμη σας τρώγοντας!
Επικίνδυνο το σεξ στα ξαδέρφια! Ποιες οι επιπτώσεις