Iatropedia

Τι να κάνετε όταν τραυματιστείτε στα δόντια;

Όσο παράξενος και εάν σας μοιάζει ο τίτλος, είναι μια πραγματικότητα που συνήθως συμβαίνει σε αθλητές αλλά και σε παιδιά. Ο τραυματισμός στα δόντια, εκτός του γεγονότος ότι είναι επώδυνος, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, διότι μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Σίγουρα θα έχετε δει μπασκετμπολίστες, ή ποδοσφαιριστές να φορούν μια ειδική μασέλα, ακριβώς για να προλάβουν οποιονδήποτε τραυματισμό στα δόντια. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε για τους τραυματισμούς στα δόντια και τι πρέπει να κάνετε άμεσα όταν σας συμβούν.

Της Ουρανίας Γιώτη, Οδοντιάτρου

Οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές συνιστούν σε όλους τους νέους που αθλούνται να προσέχουν ιδιαίτερα το στόμα τους προβάλλοντας την αξία της διατήρησης των φυσικών δοντιών.

Τα διάφορα αθλήματα μπορούν να δημιουργήσουν πολύ μεγάλους κινδύνους τραυματισμού η απόπτωσης των δοντιών και κυρίως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Ένας αθλητής έχει 60 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα τραυματισμού στα δόντια όταν δεν φορά τον προστατευτικό νάρθηκα και οι υγειονομικοί φορείς συνιστούν σε όλους τους προπονητές και γονείς να επιβάλλουν την χρήση στοματικού νάρθηκα σε όλα τα αθλήματα Οι νάρθηκες διατίθενται σε τρεις τύπους .

Τον συνήθη ενός μεγέθους που προσαρμόζεται στο στόμα. Τον τύπο του νάρθηκα που διαμορφώνεται στο στόμα με θέρμανση του υλικού και αυτόν που κατασκευάζεται από τον οδοντίατρο με τη λήψη αποτυπωματος.Ο τρίτος τύπος θεωρείται ότι εξασφαλίζει και την καλύτερη προστασία από οδοντικούς τραυματισμους.Ολοι οι νάρθηκες πρέπει να συντηρούνται και να καθαρίζονται σωστά ώστε να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις.

Αν έχουμε τραυματισμό με απόπτωση δοντιού πρέπει να κρατήσουμε στα χέρια μας το δόντι από την μασητική επιφάνεια και όχι από την ρίζα. Αν είναι βρώμικο το πλένουμε ήπια μόνο με νερό χωρίς να το τρίβουμε και δεν το στεγνωνουμε. Αν είναι εφικτό επανατοποθετούμε το δόντι στο φατνίο και κλείνουμε αργά το στόμα. Εάν δεν μπορεί να επανατοποθετηθεί το διατηρούμε σε ένα ποτήρι γάλα η μέσα στόμα ανάμεσα στο μάγουλο και στα ούλα. Αν και αυτό δεν είναι εφικτό το διατηρούμε σε νερό με λίγο αλάτι.

Φυσικά πρέπει να καταφύγουμε σε γιατρό μέσα σε 30 λεπτά γιατί οι πιθανότητες επιτυχίας συνδέονται με τον χρόνο που θα παραμείνει το δόντι εκτός στόματος.

ΟΥΡΑΝΙΑ ΓΙΩΤΗ-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προληπτική οδοντιατρική: για να μην χαλάνε τα δοντάκια στα παιδιά

Εσείς πίνετε το νερό σας με λίγο λεμόνι; Κάντε το

Η σωστή διατροφή για έγκυες. Πως θα χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης;

Ποπκόρν το θαυματουργόν !!!

Λεύκανση δοντιών: πως θα γίνουν τα δόντια σας εκτυφλωτικά;

Ιστορίες ανδρών που τους ευνούχισαν οι γυναίκες τους

Τι κάνουν Έλληνες γιατροί στο Ντουμπάι;