Τι να προσέξουν οι διαβητικοί όταν τρώνε έξω!
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Τι πρέπει να ξέρετε, για να απολαύσετε με ασφάλεια τις εξόδους σας για φαγητό, ακόμα κι αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Για να είστε σίγουροι, ότι το μενού ταιριάζει στη διατροφή σας , ρωτήστε για τα συστατικά των φαγητών. Μπορείτε να ζητήσετε να σας ετοιμάσουν ένα πιάτο κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να μην ξεφύγετε. Ζητήστε π.χ. να αντικατασταθεί το ρύζι με λαχανικά, όπως και να μειωθεί το υπερβολικό λάδι. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε το ψήσιμο από το τηγάνισμα.
Προσοχή στους υδατάνθρακες και στο λευκό ψωμί. Επιλέξτε μια σαλάτα σπανάκι με προσθήκη πρωτεϊνών, όπως ψητό κοτόπουλο ή ψάρι για να έχετε μια επιλογή χαμηλή σε υδατάνθρακες για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.
Δώστε προσοχή στην κρυμμένη ζάχαρη. Αποφύγετε όχι μόνο τα επιδόρπια, αλλά και τροφές όπως το μέλι. Σε πολλές σαλάτες ή σάλτες χρησιμοποιείται μέλι , οπότε καλό είναι να είστε προσεκτικοί.
Περιορίστε τις παχυντικές και λιπαρές σάλτσες, ζητώντας να σας φέρουν το πιάτο σκέτο. Εφόσον, επιθυμείτε μπορείτε να ζητήσετε τη σάλτσα στο πλάι. Έτσι, θα μπορέσετε να ελέγξετε την ποσότητα που τρώτε.
Αρκετά συχνά οι μερίδες στα εστιατόρια είναι πιο γενναιόδωρες από όσο κάποιος χρειάζεται σε ένα γεύμα. Έτσι, μπορείτε να μοιραστείτε ένα πιάτο με κάποιον από τους φίλους σας στο τραπέζι. Και δεν θα νιώσετε στέρηση και θα φάτε όσο ακριβώς χρειάζεται.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: