Τι ώρα πρέπει να παίρνουμε τα αντικαταθλιπτικά – Τι δείχνουν οι έρευνες
Όταν παλεύετε με την κατάθλιψη, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να τονώσουν τη διάθεσή σας και να σας ανακουφίσουν από διάφορα συμπτώματα, όπως το άγχος.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως θα αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη από τα αντικαταθλιπτικά που παίρνουμε. Οι γιατροί προτείνουν να λαμβάνουμε το φάρμακο την ίδια ώρα κάθε μέρα. «Είναι σημαντικό να παίρνετε το φάρμακό σας την ίδια ώρα κάθε μέρα. Είτε το πρωί όταν ξυπνάτε είτε το βράδυ όταν πηγαίνετε για ύπνο είναι μια καλή ιδέα. Η ρουτίνα καθιστά λιγότερο πιθανή την απώλεια μιας δόσης και ρυθμίζει καλύτερα το φάρμακο στο σύστημά σας», σημειώνει ο ψυχίατρος Wayne Anable, DO, ιατρικός διευθυντής του Samaritan Behavioral Health.
Πότε είναι η καλύτερη ώρα να παίρνουμε τα αντικαταθλιπτικά;
Η καλύτερη ώρα για να πάρετε ένα αντικαταθλιπτικό, είτε το πρωί είτε το βράδυ εξαρτάται από το είδος των παρενεργειών που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Για να προσδιορίσετε εάν πρέπει να παίρνετε το αντικαταθλιπτικό σας το βράδυ ή το πρωί, πρέπει να προσδιορίσετε τις παρενέργειες του συγκεκριμένου φαρμάκου που παίρνετε και πώς επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας.
Για παράδειγμα, εάν ο γιατρός σας σας έχει συνταγογραφήσει φλουοξετίνη (Prozac, Ladose), μερικές από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν αϋπνία, ναυτία και έμετο. Εάν σε εσάς προκαλεί αϋπνία, πάρτε το φάρμακό σας το πρωί. Εάν έχετε ναυτία, θα ήταν καλύτερα να το πάρετε το βράδυ.
Δεν βιώνουν όλοι τις ίδιες επιδράσεις, καθώς τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν διαφορετικά κάθε άτομο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις πιθανές παρενέργειές σας και πότε να πάρετε το φάρμακο για να τις αποφύγετε καλύτερα.
Τα αντικαταθλιπτικά που είναι καλύτερο να παίρνουμε το πρωί
Τα αντικαταθλιπτικά είναι μερικές φορές καλύτερα όταν λαμβάνονται το πρωί λόγω των πιθανών παρενεργειών τους.
Αϋπνία
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που περιέχουν την ουσία που αναστέλλει την επαναπρόσληψη σεροτονίνης (SSRIs), είναι η κατηγορία των αντικαταθλιπτικών που χρησιμοποιούνται συχνότερα. Ωστόσο, οι μελέτες επισημαίνουν ότι μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο για μερικούς ανθρώπους, και έτσι θα ήταν καλύτερο να ληφθούν το πρωί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο κατασκευαστής του φαρμάκου Prozac (που περιέχει φλουοξετίνη) συνιστά τη λήψη του το πρωί, επειδή μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται πιο ενεργητικοί, ειδικά στην αρχή της θεραπείας.
Το Paxil (παροξετίνη) λαμβάνεται γενικά το πρωί για την πρόληψη της αϋπνίας τη νύχτα. Ωστόσο, μπορεί να χορηγηθεί πριν τον ύπνο, εάν διαπιστωθεί ότι προκαλεί υπνηλία στο άτομο που το παίρνει. Η Wellbutrin (βουπροπιόνη) είναι ένα άλλο αντικαταθλιπτικό που συνιστάται να λαμβάνεται το πρωί.
Προβλήματα στο ουροποιητικό
Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν ακράτεια ούρων ή να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης. Ειδικά τα SSRI, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την πλήρη λειτουργία της ουροδόχου κύστης. Τα ουροποιητικά προβλήματα σχετικά με τα αντικαταθλιπτικά εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά, εφήβους, ηλικιωμένους και χρήστες σερτραλίνης.
Για παράδειγμα, το Zoloft μπορεί να προκαλέσει συχνουρία καθώς και ακράτεια ούρων. Σε αυτή την περίπτωση, η λήψη του χαπιού το πρωί μπορεί να αποτρέψει τυχόν νυχτερινή ενούρηση. Αν και σπάνια, και η βουπροπιόνη μπορεί επίσης να προκαλέσει μερικές φορές ακράτεια ούρων.
Σεξουαλικά προβλήματα
Μερικά αντικαταθλιπτικά μπορεί να εμφανίσουν στον ασθενή σεξουαλικές παρενέργειες, όπως μειωμένη λίμπιντο, στυτική δυσλειτουργία και ανικανότητα εκσπερμάτωσης. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι το 50% έως το 70% των ανθρώπων που έχουν κατάθλιψη κινδυνεύουν να υποφέρουν από σεξουαλική δυσλειτουργία, ενώ το ποσοστό αυξάνεται για όσους παίρνουν αντικαταθλιπτικά.
Η κατηγορία των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αυτές τις παρενέργειες. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές ουσίες, όπως η σερτραλίνη (Zoloft ), η εσκιταλοπράμη (Lexapro), η παροξετίνη (Paxil), η φλουοξετίνη (Prozac), όπως αναφέραμε και παραπάνω και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά όπως η αμιτριπτυλίνη.
Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμο να λάβετε υπόψη την ώρα της ημέρας που είναι πιο πιθανό να προχωρήσετε σε σεξουαλική δραστηριότητα και να σχεδιάσετε να πάρετε το αντικαταθλιπτικό σας αμέσως μετά.
Δείτε επίσης: 4 τρόποι με τους οποίους η κατάθλιψη επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου
Τα αντικαταθλιπτικά που είναι καλύτερο να παίρνουμε το βράδυ
Ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πιο «υποφερτές» εάν ένα αντικαταθλιπτικό λαμβάνεται πιο κοντά στην ώρα του ύπνου.
Υπνηλία
Η υπνηλία είναι μια πολύ γνωστή παρενέργεια της λήψης αντικαταθλιπτικών. Τα αντικαταθλιπτικά επηρεάζουν άμεσα τους νευροδιαβιβαστές. Σε αντίθεση με ορισμένα αντικαταθλιπτικά τύπου SSRI, ορισμένα άλλα φάρμακα τείνουν να σας φέρνουν υπνηλία, επομένως είναι καλύτερα να τα παίρνετε πριν τον ύπνο.
Ναυτία
Ορισμένες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών (κυρίως SSRI) μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, έμετο, διάρροια και απώλεια όρεξης. Γι’αυτό θα ήταν καλύτερο να λαμβάνετε τα φάρμακα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία λίγο πριν κοιμηθείτε, για να περιορίσετε τη συγκεκριμένη παρενέργεια.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συμβουλεύουν να έχετε υπομονή και να είστε συνεπείς στην λήψη των φαρμάκων σας, και για κάθε αλλαγή να έρχεστε άμεσα σε επαφή με τον γιατρό σας.
Με πληροφορίες από: VeryWellMind, HealthDigest / Φωτογραφία iStock
Διαβάστε επίσης: Λύθηκε το μυστήριο: Γιατί τα αντικαταθλιπτικά δεν επιδρούν αμέσως