Και σύμφωνα με νέα έρευνα, όσον αφορά το κρυολόγημα, οι παστίλιες με ψευδάργυρο είναι η βέλτιστη επιλογή για μείωση των συμπτωμάτων και ταχύτερη ανάρρωση.
Συγκεκριμένα, Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα συμπληρώματα ψευδαργύρου φαίνεται να βοηθούν γενικότερα στην μείωση των λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και η πνευμονία.
Στην μελέτη τους, οι ερευνητές σημείωσαν ότι πολλά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για τη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος παρέχουν απλώς “μικρά οφέλη”. Ο ψευδάργυρος είναι μια πιθανή φυσική εναλλακτική για την αυτοδιαχείριση της λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
Επικεφαλής αυτής της μελέτης ήταν η αναπληρώτρια καθηγήτρια Jennifer Hunter στο Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας NICM στο Πανεπιστήμιο Western Sydney στο Penrith της Νέας Νότιας Ουαλίας. Η ερευνητική της ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open.
Παστίλιες, η πιο κοινή μορφή πρόσληψης ψευδαργύρου
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο ψευδάργυρος, ως θρεπτικό συστατικό, έχει κερδίσει μεγάλη προσοχή στον τομέα της έρευνας, καθώς είναι γνωστό ότι παίζει ζωτικό ρόλο σε:
- φλεγμονή
- αρτηριακή πίεση
- τραυματισμό των ιστών
- αποκρίσεις των ιστών
- ανοσία σε οποιαδήποτε απουσία οξυγόνου
Για να διερευνήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες του ψευδαργύρου, οι ερευνητές ανέλυσαν 22 επιμέρους κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά πάνω από 5.400 ενήλικες.
Όλες οι αναλύσεις δημοσιεύτηκαν σε 17 αγγλικές και κινεζικές βάσεις δεδομένων έρευνας μέχρι τον Αύγουστο του περασμένου έτους. Στην έκθεσή τους, οι ερευνητές αναφέρουν, ότι οι παστίλιες είναι η πιο κοινή μορφή πρόσληψης ψευδαργύρου. Ακολουθούν τα ρινικά σπρέι και τα τζελ. Οι δόσεις διέφεραν σημαντικά ανάλογα με το σκεύασμα και ανάλογα με το αν ο ψευδάργυρος χρησιμοποιήθηκε για την πρόληψη, ή τη θεραπεία μιας πάθησης.
Σε αντίθεση με το εικονικό φάρμακο, οι παστίλιες ψευδαργύρου, ή το ρινικό σπρέι εκτιμήθηκε ότι αποτρέπουν περίπου πέντε νέες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού σε 100 άτομα τον μήνα. Τα αποτελέσματα βρέθηκαν να είναι ισχυρότερα όσον αφορά την μείωση του κινδύνου για τα πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως πυρετός και ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη. Αυτά τα ευρήματα, όμως, βασίζονται μόνο σε 3 από τις 22 μελέτες, σύμφωνα με την ομάδα.
Κρυολόγημα: Τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν δύο ημέρες νωρίτερα με συμπλήρωμα ψευδαργύρου
Όπως φαίνεται στα δεδομένα, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, τα συμπτώματα του κρυολογήματος εξαφανίστηκαν κατά μέσο όρο δύο ημέρες νωρίτερα, χρησιμοποιώντας είτε ένα σπρέι ψευδαργύρου, ή υγρό σκεύασμα που λαμβάνεται κάτω από τη γλώσσα, είτε υπογλώσσιο χάπι.
Επιπλέον, οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν ρινικό σπρέι, ή υπογλώσσιο με ψευδάργυρο ήταν σχεδόν δύο φορές πιθανότερο να έχουν πιο ήπια συμπτώματα κατά την πρώτη εβδομάδα της νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν εικονικό φάρμακο.
Από τους 100 ασθενείς, οι 19 ήταν πιθανό να εξακολουθήσουν να εμφανίζουν συμπτώματα μία εβδομάδα μετά, εάν δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα ψευδαργύρου.
Ουσιαστικά, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο ψευδάργυρος δεν συνδέθηκε με μειωμένη “μέση ημερήσια σοβαρότητα συμπτωμάτων”, αν και συνδέθηκε με κλινικά σημαντική μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων την τρίτη ημέρα της νόσου. Οι ερευνητές της μελέτης δεν βρήκαν σοβαρές παρενέργειες μεταξύ των χρηστών ψευδαργύρου.
Κρυολόγημα: Ψευδάργυρος για ταχύτερους χρόνους αποκατάστασης
Γενικά, η ερευνητική ομάδα πρότεινε ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να δοθεί ως επιλογή για θεραπεία από τους γιατρούς σε ασθενείς τους, που αναζητούν “συντομότερους χρόνους αποκατάστασης” και ίσως τους πιέζουν για μια περιττή συνταγή για αντιβιοτικά.
Ο δρ. Len Horoviz του νοσοκομείου Lenox Hill με έδρα τη Νέα Υόρκη, πνευμονολόγος που δεν συμμετείχε σε αυτήν τη νέα μελέτη, συμφώνησε ότι τα περισσότερα κλινικά στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων ψευδαργύρου για την πρόληψη και τη θεραπεία κρυολογημάτων, ορισμένων φλεγμονωδών διεργασιών και λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Ο πνευμονολόγος πρόσθεσε, ότι η τυπική σύσταση είναι 25 mg ψευδαργύρου κάθε μέρα. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι παραμένει ασαφές “ποια ακριβώς δόση είναι η καλύτερη”.
Πληροφορίες σχετικά με τον ψευδάργυρο ως αποτελεσματική θεραπεία για ένα κοινό κρυολόγημα παρουσιάζονται στο βίντεο του δρ. David Perlmutter παρακάτω:
Πηγές: https://www.sciencetimes.com, https://www.healthline.com, https://www.upi.com, https://scitechdaily.com, https://consumer.healthday.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κοινό κρυολόγημα: Πού οφείλεται, πώς και για πόσο κολλάει, θεραπεία, φάρμακα και πιθανές επιπλοκές
Τρεις βιταμίνες συνδέονται με λιγότερα κρυολογήματα και πνευμονικές διαταραχές
Κρυολόγημα, γρίπη και βήχας: Τα 11 καθημερινά πράγματα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Φάρμακα για βήχα και κρυολόγημα στο παιδί: Απαντήσεις σε 5 συχνές ερωτήσεις