Οι επιστήμονες διαχωρίζουν τον κίνδυνο εμφράγματος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης σε δύο κατηγορίες: Η μία αφορά υγιείς ανθρώπους και η άλλη καρδιοπαθείς. Το έμφραγμα εμφανίζεται με διαφορετική συχνότητα στις δύο αυτές κατηγορίες.
Πόσο θα πρέπει να ανησυχούν οι άνθρωποι και των δύο κατηγοριών;
Πολύ λίγο, λένε οι γιατροί. Καθώς, τα καρδιαγγειακά επεισόδια – όπως η καρδιακή προσβολή και η στηθάγχη – που προκαλούνται από καρδιακές παθήσεις, σπάνια συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, καθώς η σεξουαλική πράξη διαρκεί συνήθως λίγο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες του American Heart Association: “Ακόμα και οι ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα, δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους να ανησυχούν και κάποιοι από αυτούς απέχουν χωρίς λόγο από το σεξ. Στην πραγματικότητα είναι σχετικά ασφαλές για τους καρδιοπαθείς να έχουν μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή”, λέει ο Dr. Levine, ο διευθυντής της Μονάδας Καρδιολογικής Φροντίδας στο Michael E. DeBakey Medical Center.
Υπάρχουν, όμως, και κάποιες εξαιρέσεις
“Οσοι από τους καρδιοπαθείς, έχουν ακόμα ασταθή ή σοβαρά συμπτώματα μετά το έμφραγμα κι η κατάστασή τους δεν χαρακτηρίζεται από τον γιατρό ως σταθεροποιημένη, αυτοί καλό θα ήταν για λίγο καιρό να “παγώσουν” τη σεξουαλική τους ζωή. Καλό θα ήταν πριν κάνετε σεξ να νιώσετε ασφαλείς”, λέει ο Dr. Levine.
Πολύ σημαντικό είναι, να συζητήσετε με το γιατρό σας και να του κάνετε ερωτήσεις σχετικά με το σεξ. Θα σας πληροφορήσει σωστά, ώστε να απολαμβάνετε τη σεξουαλική σας ζωή με τον σύντροφό σας. Ο καρδιολόγος θα σας ενημερώσει πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να είστε και πάλι ενεργός σεξουαλικά μετά το έμφραγμα, ενώ ο ουρολόγος είναι ο ειδικός που θα σας κατευθύνει και για την πιθανή λήψη φαρμάκων για τη στύση, εάν τα χρειάζεστε.
Δείτε ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσετε πριν το σεξ, εάν έχετε υποστεί έμφραγμα:
- Ζητήστε από τον γιατρό αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας σας
- Εάν έχετε υποστεί ήδη καρδιακή προσβολή, η αγγειοπλαστική ή άλλου είδους επέμβαση αποκατάστασης -ταυτόχρονα με την ενδεδειγμένη σωματική άσκηση- μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο προβλημάτων κατά τη διάρκεια του σεξ
- Εάν έχετε στυτική δυσλειτουργία, συζητήστε με το γιατρό σας και διερευνήστε την αιτία της. Αν σχετίζεται δηλαδή με την καρδιακή νόσο ή με ψυχολογικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη.
- Να λαμβάνετε σωστά τη φαρμακευτική σας αγωγή και να μην την παραλείπετε, με το πρόσχημα μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργικότητα και τις ορμές σας, καθώς η υγεία της καρδιάς σας προηγείται!
- Τα φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι γενικά ασφαλή, αν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αν λαμβάνετε φάρμακα με νιτρικά άλατα για τη στηθάγχη (που οφείλεται σε στεφανιαία νόσο).
Να τονιστεί τέλος ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά στην έρευνα για τη σεξουαλική δραστηριότητα σε συγκεκριμένες καρδιαγγειακές παθήσεις, ιδιαίτερα στις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.
Με πληροφορίες από : American Heart Association, Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων