Iatropedia

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ψώρα

Η ψώρα μπορεί να προσβάλει τον καθένα, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και προσωπικής υγιεινής. Ευτυχώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Την ψώρα επανέφερε στο προσκήνιο η περίπτωση των έξι ανηλίκων αλλοδαπών, που νοσηλεύονται στην απομόνωση του Γενικού Κρατικού Νικαίας μολυσμένοι με το υπαίτιο παράσιτο. Τί είναι, όμως, η ψώρα, πώς αντιμετωπίζεται και πόσο εύκολο (ή δύσκολο) είναι να μεταδοθεί;

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η ψώρα  είναι μία δερματοπάθεια που προκαλείται από παράσιτο, το άκαρι της ψώρας. Τα μικροσκοπικά ακάρεα διανοίγουν σήραγγες στην επιδερμίδα, όπου ζουν και εναποθέτουν τα αυγά τους.

Η μόλυνση με αυτά γίνεται με την στενή επαφή με έναν πάσχοντα ή μερικές φορές με αντικείμενα που χρησιμοποίησε. Ειδικότερα, στις απλές περιπτώσεις μολύνεται κανείς από την άμεση και παρατεταμένη επαφή δέρμα με δέρμα  κατά την περίοδο μεταδοτικότητας. Επομένως, μια σύντομη χειραψία ή ένα απλό αγκάλιασμα συνήθως δεν μεταδίδουν τη νόσο.

Αν όμως πρόκειται για νορβηγική ψώρα (προκαλεί βαρύτερη μορφή της νόσου), το παράσιτο μπορεί να μεταδοθεί και με την σύντομη επαφή δέρμα με δέρμα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την έκθεση σε ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή ακόμα και σε έπιπλα που χρησιμοποίησε ο ασθενής.

Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα

Δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη μόλυνση ο ασθενής εκδηλώνει το κύριο σύμπτωμα της ψώρας: έντονο και επίμονο κνησμό. Ο κνησμός εμφανίζεται κυρίως κατά τις νυκτερινές ώρες, ενώ συνοδεύεται από μικροσκοπικά σπυράκια.

Αν πρόκειται για επαναμόλυνση του πάσχοντος, ο κνησμός εμφανίζεται πολύ συντομότερα (μέσα σε 1-4 ημέρες).

Ο ασθενής είναι μεταδοτικός από τη στιγμή που μολύνεται έως και την καταστροφή των ενήλικων παρασίτων και των αυγών τους. Η καταστροφή αυτή συνήθως επιτυγχάνεται 24 ώρες μετά την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας.

Η θεραπεία γίνεται συνήθως με επάλειψη στο δέρμα ειδικών, παρασιτοκτόνων σκευασμάτων. Αν ο κνησμός δεν υποχωρήσει μετά από 2-4 εβδομάδες θεραπείας ή αν εμφανιστούν νέες δερματικές βλάβες, η θεραπεία πιθανώς πρέπει να επαναληφθεί.

Εκτός από τον ίδιο τον πάσχοντα, θεραπεία χορηγείται για προληπτικούς λόγους και στα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί του. Παραδείγματος χάριν:

Πρόσθετα μέτρα

Μετά τη διάγνωση της ψώρας, συνιστάται να λαμβάνονται αυξημένα μέτρα υγιεινής στον χώρο όπου ζει (ή ζούσε) ο ασθενής. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα εξής: