Τι πρέπει οπωσδήποτε να πιείτε πριν μπείτε στη σάουνα – Τι κίνδυνος υπάρχει
Αν σας αρέσει να κάνετε σάουνα, βεβαιωθείτε πως πριν μπείτε είστε καλά ενυδατωμένοι, ειδάλλως μπορεί να αντιμετωπίσετε σοβαρό πρόβλημα, συνιστούν επιστήμονες από την Αγγλία.
Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Case Reports, περιγράφουν πώς μία γυναίκα κόντεψε να χάσει τη ζωή της επειδή μπήκε στη σάουνα με ήπια αφυδάτωση.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επειδή η γυναίκα είχε κάνει προηγουμένως διατάσεις (στρέτσινγκ) επί 45 λεπτά.
Η γυναίκα, που έχει ηλικία 70 ετών, έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση και καθημερινά γυμνάζεται στο τοπικό γυμναστήριο. Παρ’ όλα αυτά έπαθε θερμοπληξία που της προκάλεσε έμφραγμα του μυοκαρδίου, επιληπτική κρίση και κάκωση ήπατος και νεφρών.
Όπως γράφουν στο άρθρο τους οι γιατροί από το Νοσοκομείο Heartlands του Μπέρμιγχαμ, η θερμοπληξία μετά από άσκηση (exertional heat stroke) τείνει να εκδηλώνεται σε άτομα που συμμετέχουν σε αθλήματα αντοχής. Παράγοντες κινδύνου γι’ αυτήν είναι:
- Η κακή φυσική κατάσταση
- Η πίεση από συναθλητές/προπονητές
- Η αφυδάτωση
- Η χρήση διεγερτικών ουσιών
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η γυναίκα είχε ιστορικό διαβήτη τύπου 1, για τον οποίο έπαιρνε μία βασική ινσουλίνη. Είχε επίσης υποθυρεοειδισμό, για τον οποίο έπαιρνε λεβοθυροξίνη.
Τι συνέβη
Οι άλλοι ασκούμενοι του γυμναστηρίου την βρήκαν χωρίς τις αισθήσεις της, στο πάτωμα της σάουνας. Όπως διαπίστωσαν οι διασώστες, είχε πάρα πολύ υψηλή σωματική θερμοκρασία (42 βαθμούς Κελσίου) και πολύ χαμηλή πίεση (κάτω από 7 η μεγάλη και 4,5 η μικρή). Είχε επίσης έντονη ταχυπαλμία (164 παλμούς το λεπτό).
Οι διασώστες άρχισαν αμέσως να της χορηγούν ενδοφλεβίως υγρά και την μετέφεραν εσπευσμένα στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου. Εκεί οι γιατροί άρχισαν να τη δροσίζουν με βρεγμένα πανιά και ανεμιστήρα. Έως ότου συνέλθει, όμως, έπαθε επιληπτικούς σπασμούς.
Περαιτέρω εξετάσεις έδειξαν ότι είχε πάθει θερμοπληξία στη σάουνα. Εξαιτίας της είχε υποστεί οξεία κάκωση νεφρών. Είχε επίσης μη φυσιολογική ηπατική λειτουργία, ενώ είχε πάθει και έμφραγμα λόγω αιμοδυναμικής κατάρρευσης (έμφραγμα τύπου 2).
Η έκβαση
Μία ώρα μετά την μεταφορά της στα επείγοντα, η σωματική θερμοκρασία της γυναίκας είχε επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Χρειάσθηκε άλλες 2 ώρες για να αρχίσει να συνέρχεται. Παρέμεινε όμως σε κατάσταση σύγχυσης και υπνηλίας για δύο ημέρες.
Η νεφρική λειτουργία της επανήλθε 48 ώρες μετά την μεταφορά της στο νοσοκομείο. Χρειάσθηκε επίσης μεταγγίσεις αίματος. Συνολικά παρέμεινε στο νοσοκομείο για 12 ημέρες, ενώ 26 ημέρες μετά την κατάρρευσή της εξακολουθούσε να νιώθει ήπια κόπωση.
Οι γιατροί αναφέρουν στο άρθρο τους πως η γυναίκα έπαθε θερμοπληξία με πολυοργανική ανεπάρκεια, επειδή έμεινε πολλή ώρα στη σάουνα. «Εξ όσων γνωρίζουμε, έχουν αναφερθεί έως σήμερα λιγότερα από 10 περιστατικά θερμοπληξίας μετά από χρήση σάουνας», συμπληρώνουν.
Στην πραγματικότητα, στην ιατρική βιβλιογραφία αναφέρθηκαν 9 περιστατικά από το 1998 έως το 2021. Ήταν άνδρες και γυναίκες ηλικίας 26 έως 79 ετών. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τρεις ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους. Από τους θανόντες, ο νεότερος ήταν 31 ετών και ο γηραιότερος 77 ετών.
«Η εμπειρία μου με δίδαξε πολλά για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η σάουνα», δήλωσε η ασθενής. «Πιστεύω πως ό,τι συνέβη οφείλεται στο ότι δεν είχα πιει αρκετό νερό. Είναι πολύ σημαντικό να μπαίνουμε μόνο όταν είμαστε καλά ενυδατωμένοι και το προσωπικό να ελέγχει τακτικά τους χρήστες».
Φωτογραφία: iStock