Τι προκαλεί στο σώμα και την ψυχική υγεία μας η αποχή από την ερωτική επαφή

  • Ελισάβετ Σταύρου
αποχή
Όταν η σεξουαλική αποχή είναι ακούσια, ορισμένα άτομα μπορεί να αισθάνονται αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.

Το να έχετε τακτικά σεξουαλική επαφή με άλλο άτομο μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία σας, όπως για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο, δεν υπάρχει σωστή «ποσότητα» σεξ, ενώ η αποχή σίγουρα δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας.

Το πόσο συχνά κάποιος κάνει σεξ αλλάζει φυσικά κατά καιρούς, ανάλογα με την ηλικία, τις διακυμάνσεις στη σεξουαλική ορμή και την κατάσταση της σχέσης. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν μια πλήρη και ικανοποιητική ζωή χωρίς να κάνουν ποτέ σεξ.

Επιδράσεις στο σώμα

Όταν κάποιος δεν έχει σεξουαλική επαφή για μήνες ή χρόνια, είναι απίθανο να παρατηρήσει αρνητικές σωματικές παρενέργειες στην υγεία του.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το τακτικό σεξ μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως:

  • βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • μειωμένη αρτηριακή πίεση
  • χαμηλότερα επίπεδα στρες
  • μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων

Μερικά από τα οφέλη, όπως το μειωμένο στρες, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να τα έχουν και από τον αυνανισμό.

Στους άνδρες, η υγεία του προστάτη μπορεί να ωφεληθεί από τη συχνή εκσπερμάτιση, είτε με άλλο άτομο είτε μόνοι. Μια μετα-ανάλυση του 2018 διαπίστωσε ότι η εκσπερμάτιση δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα είχε συσχετίσεις με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Για τις γυναίκες, η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα – και πάλι, είτε με σύντροφο είτε μόνη – μπορεί να ενισχύσει τους μύες του πυελικού εδάφους που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της κύστης και να μειώσει την ακράτεια και τη διαρροή.

Δείτε επίσης: Ο ύπνος σε διαφορετικά δωμάτια μπορεί να είναι ωφέλιμος για τα ζευγάρια, λένε οι ειδικοί

Επιδράσεις στην ψυχική υγεία

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τα δεδομένα από 17.744 άτομα στις ΗΠΑ, το 15,2% των ανδρών και το 26,7% των γυναικών είπαν ότι δεν είχαν σύντροφο για ένα χρόνο, ενώ το 8,7% των ανδρών και το 17,5% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν είχαν σεξουαλικό σύντροφο για 5 χρόνια ή περισσότερο. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί που δεν είχαν σεξουαλική επαφή ανέφεραν παρόμοια επίπεδα ευτυχίας με εκείνους που είναι σεξουαλικά ενεργοί. 

Μια μελέτη του 2020 για τις σεξουαλικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του lockdown εξαιτίας της COVID-19 επιβεβαίωσε ότι το τακτικό σεξ συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί επίσης να τονώσει τη διάθεση και να βελτιώσει τη συνολική ευημερία. Αν και αυτό ισχύει για μερικούς ανθρώπους, δεν ισχύει για όλους.

Όταν η σεξουαλική αποχή είναι ακούσια, ορισμένα άτομα μπορεί να αισθάνονται αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Για παράδειγμα, η αποχή από την σεξουαλική επαφή για άτομα που βρίσκονται σε σχέση, μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα κατάθλιψης, άγχους και ανασφάλειας. Αντίθετα, οι άνθρωποι που δεν αισθάνονται σεξουαλική επιθυμία μπορεί να μην αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα όταν απέχουν για πολύ καιρό.

Για άλλους, η αποχή από το σεξ είναι σημαντική για τη θετική ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι μπορεί να απέχουν από το σεξ για πολλούς λόγους, για παράδειγμα, επειδή έχουν χαμηλή σεξουαλική ορμή, είναι ασεξουαλικοί ή απλώς επιλέγουν να μην ασχοληθούν με αυτό.

Δείτε επίσης: Sexting: Πόσο επηρεάζει τελικά την ψυχική υγεία των εφήβων [μελέτη]

Τα πιθανά οφέλη της αποχής από το σεξ, ανάλογα με το άτομο και την κατάστασή του, περιλαμβάνουν:

  • δεν υπάρχει κίνδυνος σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ)
  • αποφεύγεται μια «έξτρα» πηγή άγχους
  • αφιερώνετε χρόνο για να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά συναισθήματα που σας προκαλεί το σεξ
  • συνάδει με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κάποιου

Τα άτομα που ανησυχούν για τη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία ή ανησυχούν για τις επιπτώσεις του σπάνιου σεξ στη σχέση τους μπορούν να μιλήσουν για τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους με έναν ψυχοθεραπευτή. Η θεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή, η καλύτερη επικοινωνία στις σχέσεις, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και πολλές άλλες στρατηγικές μπορεί να βοηθήσουν.

Φωτογραφία iStock