Η έρευνα των ερευνητών με επικεφαλής τον νευρολόγο Χονγκλέι Τσεν των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, δεν περιορίζεται μόνο στα light αναψυκτικά, αλλά και στους διάφορους διαιτητικούς χυμούς και φρουτοχυμούς που και αυτοί έχουν γλυκαντικές ουσίες.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε εκτός όλων των άλλων ότι τα light αναψυκτικά και χυμοί, αλλά και ο καφές και το τσάι έχουν μεγάλες και σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και την ψυχική υγεία ενός ανθρώπου.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 264.000 ανθρώπους ηλικίας 50 έως 71 ετών για μια περίοδο δέκα χρόνων και συσχέτισαν το είδος των ποτών που έπιναν με την κατάθλιψη που κάποια στιγμή κάποιοι από αυτούς παρουσίασαν.
Όσοι λοιπόν έπιναν περισσότερα από 4 κουτάκια αναψυκτικού είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά. Όσοι δε, έπιναν αναψυκτικά light, ανέβαζαν τα ποσοστά κινδύνου κατάθλιψης 31% επιπλέον. Ακόμα κι όσοι έπιναν πολλούς διαιτητικούς φρουτοχυμούς με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είχαν 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με κατάθλιψη, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου διαιτητικούς φρουτοχυμούς.
Ο κίνδυνος για κατάθλιψη ελαχιστοποιούταν (μόνο 10% πιθανότητες) σε όσους προτιμούσαν να πίνουν μέχρι 4 καφέδες τη μέρα. Ενώ εκείνοι που δεν έπιναν καθόλου καφέ είχαν ακόμη πιο λίγες πιθανότητες για κατάθλιψη.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο περιορισμός ή η διακοπή κατανάλωσης των διαιτητικών αναψυκτικών ή η αντικατάστασή τους με καφέ μπορεί να βοηθήσει με φυσικό τρόπο στην μείωση του κινδύνου της κατάθλιψης», δήλωσε ο Τσεν, αν και, όπως είπε, χρειάζονται κι άλλες έρευνες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα.
Και μπορεί η μελέτη να διαπίστωσε τη συσχέτιση ανάμεσα στα light αναψυκτικά ή τους light φρουτοχυμούς και την κατάθλιψη δεν απέδειξε όμως ότι τα συγκεκριμένα ποτά διαταράσσουν από μόνα τους τον ψυχισμό ενός ανθρώπου. Χρειάζονται και άλλοι παράγοντες για κάτι τέτοιο (πχ οικογενειακό ιστορικό)
Πολλοί ειδικοί πάντως, εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους αν όντως τα διαιτητικά ποτά αυξάνουν την κατάθλιψη και εξηγούν ότι γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη έχουν ελεγχθεί από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες Αρχές και έχουν χαρακτηρισθεί ασφαλείς για τη χρήση τους σε τρόφιμα και ποτά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
μάθετε τα πάντα για την κατάθλιψη στην κατηγορία του iatropedia
γιατί κάποιοι είναι εξυπνότεροι από τους άλλους
μήπως οι μολυσμένες πόλεις μας παχαίνουν;
θυμός: συμβουλές για ασφαλή ξεσπασματα
πόσα αυγά την εβδομάδα επιτρέπεται να τρώει ένα παιδί;
η κατάθλιψη χτυπάει και τα παιδιά. ποια είναι τα συμπτώματα;