Iatropedia

Τι θα χάσετε αν δεν κάνετε σεξ;

Καλύτερη υγεία φαίνεται ότι έχουν όσοι κάνουν σεξ. Νεότερες επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι από την συχνότητα των ερωτικών συνευρέσεων εξαρτάται η συνολική μας υγεία όπως η άμυνα του οργανισμού, η ψυχική και η καρδιοαγγειακή υγεία.

Παυσίπονο δια πάσαν νόσο

Από τις μελέτες φαίνεται ότι το σεξ αποτελεί ασπίδα προστασίας του ανοσοποιητικού αφού ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Σύμφωνα με την μελέτη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ (ΚΕ.Σ.Α.Υ.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) η ερωτική πράξη είναι η μοναδική δραστηριότητα η οποία κουράζει αλλά παράλληλα χαλαρώνει το σώμα και βοηθά σημαντικά στη βελτίωση του ύπνου.

Όσον αφορά το ενδοκρινικό σύστημα η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ορμονών όπως της τεστοστερόνης, της οξυτοκίνης, της ντομαπίνης κ.α. Ενδεικτικά αυτό έχει σαν συνέπεια τη βελτίωση της ερωτικής ζωής και τη μείωση της κατάθλιψης.

Φρένο στη θλίψη

Η σεξουαλική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ψυχική υγεία. Αναμφίβολα ενισχύει την αυτοπεποίθηση και αυτό καθιστά το άτομο πιο ικανό να διαχειριστεί, να εξωτερικεύσει και να εκφράσει τα συναισθήματα του. Επιδρά όμως και στη βελτίωση της διάθεσης και μειώνει τα ποσοστά κατάθλιψης, νευρώσεων και ψυχωτικών διαταραχών.

Ενισχύει την κοινωνικότητα, την ικανότητα δηλαδή του ανθρώπου να προσαρμόζεται στις κοινωνικές συνθήκες, να συνάπτει φιλικές σχέσεις και να συμμετέχει σε κοινές δραστηριότητες.

Τέλος τα ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν συχνά σεξ. Μέσα από αυτό φαίνεται ότι δυναμώνει η σχέση και αυξάνει η ικανοποίηση που εισπράττουν από αυτή.

Βοηθά την καρδιά

Η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει το άγχος, ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη διαστολική πίεση στην ανάπαυση.

Παράλληλα έχει βρεθεί ότι σταθεροποιεί τον καρδιακό σφυγμό, ενώ είναι μια ικανοποιητική άσκηση για τον οργανισμό. Έχει τις ίδιες θετικές επιδράσεις στον οργανισμό όπως μια δυνατή προπόνηση.

Προστατεύει το προστάτη

Από μελέτες φαίνεται ότι ο όγκος, η κινητικότητα και η μορφολογία του σπέρματος είναι καλύτερες μετά από μια κλασική σεξουαλική πράξη συγκριτικά με τον αυνανισμό.

Τα ευρήματα αυτά συνηγορούν υπέρ μιας καλύτερης λειτουργία του προστάτη. Η λειτουργία αυτή βοηθά στην αποκατάσταση παθήσεων όπως η φλεγμονή (χρόνια προστατίτιδα), ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδεχομένως μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Όσον αφορά το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα φαίνεται ότι η κολπική συνουσία βοηθά να διατηρηθεί η φυσιολογική λειτουργία του κόλπου και του περινέου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πότε οι γυναίκες δεν έχουν όρεξη για σεξ;

Δείτε πως θα έχετε την πιο sexy χρονιά!