Τηλεργασία: Σημαντικά οφέλη, αλλά και παγίδες για την υγεία δείχνει νέα μελέτη
Η τηλεργασία επιτρέπει στους ανθρώπους να τρώνε πιο υγιεινά, να νιώθουν λιγότερο άγχος και να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, δείχνει μεγάλης κλίμακας ανασκόπηση της ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας για τους χώρους εργασίας μετά την πανδημία.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εξ αποστάσεως είναι επίσης πιο πιθανό να τρώνε σνακ, να πίνουν περισσότερο, να καπνίζουν περισσότερο και να παχαίνουν, δείχνει η μελέτη των ερευνητών της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) και του King’s College του Λονδίνου. Και οι εργοδότες που πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι είναι τεμπέληδες θα πρέπει να το ξανασκεφτούν: οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν αναρρωτική άδεια, τείνουν να εργάζονται περισσότερες ώρες και να εργάζονται επίσης βράδια και Σαββατοκύριακα.
Η ανασκόπηση, με επικεφαλής τη Charlotte Hall του UKHSA, εξέτασε 1.930 ακαδημαϊκές εργασίες σχετικά με την εργασία στο σπίτι, την τηλεργασία και άλλους τύπους υβριδικής και κατ’ οίκον εργασίας σε μια προσπάθεια να βγάλουν πιο σαφή συμπεράσματα από τα συχνά αντιφατικά αποτελέσματα των σχετικών ερευνών.
Η τηλεργασία πρέπει να αντιμετωπίζεται τόσο σοβαρά όσο και η δουλειά στο γραφείο
Ο καθηγητής Neil Greenberg, ψυχίατρος στο King’s College του Λονδίνου και από τους συντάκτες της μελέτης, λέει πως η μελέτη έδειξε ότι εργαζόμενοι και εργοδότες πρέπει να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την τηλεργασία τόσο σοβαρά όσο και τη δουλειά στο γραφείο.
«Στην παλιά εποχή της εργασίας στο γραφείο, οι άνθρωποι συνειδητοποιούσαν ότι αν τους έβαζες όλους στο ίδιο δωμάτιο χωρίς ηχομόνωση, όλα ήταν δυσάρεστα και δεν είχες πολύ παραγωγικό εργατικό δυναμικό», αναφέρει.
«Τώρα που έχουμε κάνει στροφή σε μια κουλτούρα εργασίας από το σπίτι, είναι λογικό για τους οργανισμούς και την κυβέρνηση να θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι το κάνουν με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο», προσθέτει.
Η ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Occupational Health, προσδιόρισε τρία θέματα: το εργασιακό περιβάλλον στο σπίτι, την επίδραση στη ζωή και τη σταδιοδρομία των εργαζομένων και την επίδραση στην υγεία τους.
Σύμφωνα με τον Greenberg, η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι από την τηλεργασία σε πολλά επίπεδα. Το εργασιακό περιβάλλον εξαρτάται από τον χώρο που υπάρχει στο σπίτι, τον διαθέσιμο εξοπλισμό και από τον έλεγχο που έχουν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της ημέρας τους.
Τα άτομα με υψηλότερα εισοδήματα συχνά απολαμβάνουν περισσότερο την εργασία από το σπίτι, αλλά όσοι έχουν περισσότερες ευθύνες στο σπίτι, όπως φροντίδα των παιδιών ή δουλειές του σπιτιού -συχνά γυναίκες και όσοι ζουν μόνοι- τείνουν να αγχώνονται περισσότερο.
«Γενικά, οι άνθρωποι ένιωθαν πιο παραγωγικοί στο σπίτι τους», λέει ο Greenberg. «Ήταν ιδιαίτερα καλό για δημιουργικά πράγματα, αλλά πολύ πιο δύσκολο να ασχοληθείς με κουραστικά θέματα. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για τις προοπτικές καριέρας – αυτή η αίσθηση ότι, αν δεν είσαι παρών στο γραφείο, θα σε παραβλέψουν».
Τηλεργασία: Σαφέστερα τα οφέλη σε επίπεδο διατροφής
Οι επιπτώσεις στην υγεία ήταν πιο ξεκάθαρες. Η στροφή στην τηλεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid συνδέθηκε «με αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων, γαλακτοκομικών, σνακ και σπιτικών γευμάτων. Οι νεότεροι εργαζόμενοι και οι γυναίκες ωφελήθηκαν περισσότερο από την άποψη της πιο υγιεινής διατροφής», ανέφερε η μελέτη.
Μία από τις μελέτες που εξετάστηκαν διαπίστωσε ότι το 46,9% των εργαζομένων που εργάζονταν από το σπίτι είχε πάρει βάρος, ενώ σύμφωνα με μία άλλη το ποσοστό αυτό ήταν 41%. Οι περισσότερες από τις μελέτες που εξετάστηκαν έδειχναν ότι όσοι δούλευαν στο σπίτι έκαναν πιο καθιστική ζωή.
«Οι διευθυντές πρέπει να σκεφτούν να βρουν τρόπους να υποστηρίξουν τους εργαζόμενους στο σπίτι τους και να βοηθήσουν στη δημιουργία του εργασιακού τους περιβάλλοντος», επισημαίνει ο Greenberg.
«Λέμε στην επιστήμη ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να θαυμάζουμε το πρόβλημα και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε λύσεις», τονίζει. «Ξέρουμε πολλά τώρα. Πρέπει λοιπόν να ρωτήσουμε «ποια είναι η καλύτερη εκπαίδευση για ένα άτομο που θα εργάζεται εν μέρει από το σπίτι;». Αυτό που δεν χρειάζεται να κάνουμε είναι να ρωτήσουμε «θα ήταν χρήσιμο να εκπαιδεύσουμε κάποιον στην τηλεργασία;». Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Ναι».
Μετά το τέλος των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω Covid, ορισμένες εταιρείες επέμειναν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο γραφείο με πλήρη απασχόληση, με εταιρείες όπως η JP Morgan να απαιτούν από τους διευθυντές να είναι παρόντες πέντε ημέρες την εβδομάδα.
«Αν εταιρείες όπως η JP Morgan φοβούνται ότι οι άνθρωποι στο σπίτι θα χαλαρώσουν ή δεν θα κάνουν καλή δουλειά και δεν μπορούν να τους παρακολουθούν, τότε νομίζω ότι αυτό είναι μια ξεπερασμένη ιδέα», λέει ο Greenberg.
Τυχόν άρνηση της επιλογής της τηλεργασίας σημαίνει ότι ταλαντούχοι υπάλληλοι μπορεί να βρουν άλλες θέσεις εργασίας και κάνει τις εταιρείες λιγότερο ευέλικτες σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων, όπως το να παρουσιαστεί κάποια άλλη έκτακτη ανάγκη υγείας ή σε απεργίες και σοβαρές καιρικές συνθήκες που εμποδίζουν τους ανθρώπους να φτάσουν στο γραφείο τους, προσθέτει.
«Αν το κάνουν απλώς από φόβο, τότε κινδυνεύουν να μείνουν πίσω», τονίζει.
«Εξετάσαμε έναν τεράστιο όγκο αποδεικτικών στοιχείων και αυτό που δείχνει η ανασκόπησή μας είναι ότι υπάρχουν τρόποι να κάνουμε την προσέγγιση της εργασίας από το σπίτι να λειτουργεί πραγματικά καλά τόσο για τον οργανισμό όσο και για τον εργαζόμενο», καταλήγει.
Πηγή: Guardian
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πέφτουν τα μαλλιά σας; Πώς θα καταλάβετε αν φταίει ο θυρεοειδής σας
Πώς fast food και παχυσαρκία μπορεί να επηρεάζουν τον εγκέφαλο
Κάπνισμα: Οι επιπτώσεις του στο ανοσοποιητικό μπορεί να διαρκέσουν χρόνια [μελέτη]