Iatropedia

Tips για όμορφα πόδια και αυτό το καλοκαίρι!

Η αυξημένη ηλιοφάνεια, οι υψηλές θερμοκρασίες και τα καλοκαιρινά μπάνια σε συνδυασμό με την επιλογή λανθασμένων παπουτσιών μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τα πόδια σας. Τα εγκαύματα, οι μύκητες, οι τραυματισμοί και οι λοιμώξεις του δέρματος και των νυχιών των ποδιών είναι συχνά φαινόμενα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολυθεί πως να φροντίστε σωστά τα πόδια σας.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος και να απολαύσετε το καλοκαίρι χωρίς προβλήματα.

Αποφεύγετε να περπατάτε ξυπόλυτοι, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μικροτραυματισμού, εγκαύματος και μυκητιάσεων. Να φοράτε παπούτσια ή σαγιονάρες στην πισίνα, στην παραλία, στα αποδυτήρια ακόμη και στο σπίτι σας για να περιορίσετε την πιθανότητα βακτηριακών λοιμώξεων.

Διατηρείτε τα πόδια σας στεγνά, γιατί η υγρασία προδιαθέτει στην εμφάνιση μυκητιάσεων. Βγάλτε τα παπούτσια σας αν είναι βρεγμένα και αλλάζετε κάλτσες καθημερινά. Μετά το μπάνιο να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας και ειδικά τις περιοχές ανάμεσα στα δάκτυλα.

Προτιμήστε τα ανοιχτά παπούτσια, αλλά μη φοράτε σαγιονάρες καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού γιατί δεν παρέχουν υποστήριξη στο πόδι σας και μπορεί να προκαλέσουν πόνο στις φτέρνες.

Επειδή μπορεί να θελήσετε να κάνετε κάποιες διαφορετικές δραστηριότητες στις διακοπές σας π.χ. πεζοπορία ή η θάλασσα να έχει αχινούς και βράχια καλό είναι να έχετε πάντοτε μαζί σας ένα ζευγάρι πάνινα παπούτσια και ένα πλαστικό για χρήση εντός νερού. Έτσι θα προστατεύσετε τα πόδια σας, χωρίς να στερηθείτε τις αγαπημένες σας απολαύσεις.

Θυμηθείτε να βάζετε αντηλιακό και στα πόδια σας, ειδικά στην περιοχή πάνω από τα δάκτυλα και στους αστραγάλους και μην ξεχνάτε να το ανανεώνετε όταν βγαίνετε από το νερό.

Κόβετε τα νύχια των ποδιών τακτικά μετά το μπάνιο σας, γιατί τότε είναι πιο μαλακά. Να τα κόβετε ίσια και όχι πολύ κοντά και να είστε πολύ προσεκτικοί στις γωνίες για να μην εμφανιστούν παρανυχίδες. Αν γίνει κάποιος μικροτραυματισμός απολυμάνετε την περιοχή με οινόπνευμα και τοποθετήστε ένα καθαρό επίδεσμο.

Για να αντιμετωπίσετε τους κάλους και το σκληρό δέρμα χρησιμοποιείστε μία ελαφρόπετρα. Εφαρμόστε μία ενυδατική κρέμα καθημερινά σε όλο το πόδι, εκτός από τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα.

Παραμείνετε ενυδατωμένοι, πίνοντας άφθονο νερό και υγρά όλη την ημέρα. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει τη γενική σας υγεία, αλλά και θα ελαχιστοποιήσει το πρήξιμο των ποδιών που συμβαίνει λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Μετά από μία κουραστική ημέρα ξαπλώστε και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια σας για να βοηθήσετε την κυκλοφορία του αίματος. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να το συνδυάσετε με ένα ελαφρύ μασάζ στις γάμπες και στα πέλματα.

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά το καλοκαίρι, γιατί αν εμφανίζουν περιφερική νευροπάθεια (μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια τους), μπορεί να μην αντιληφθούν τους τραυματισμούς στα πόδια τους.

Επιπλέον στα άτομα αυτά οι πληγές τείνουν να μην επουλώνονται γρήγορα και εύκολα. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να προστατεύουν και να ελέγχουν καθημερινά τα πόδια τους για τυχόν βλάβες.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως ο υπολογιστής σας αρρωσταίνει;

Τρίξιμο δοντιών: Τι είναι και πως θεραπεύεται;

Γιατί πέφτει ο σίδηρος μου;

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!