Iatropedia

Της βρήκαν τεράστιο αυγό σκουληκιού-ταινίας στον εγκέφαλο κι εκείνη είναι… τρισευτυχισμένη! [pic, vids]

Πότε αποτελεί τεράστια ανακούφιση το να μάθετε ότι έχετε ένα παράσιτο στον εγκέφαλό σας; Όταν δεν είναι καρκινικός όγκος στον εγκέφαλο!

Αυτή ήταν η πρόσφατη εμπειρία μιας γυναίκας στη Νέα Υόρκη, της 42χρονης Rachel Palma, που είχε πάει στο γιατρό για κάποια περίεργα συμπτώματα. Είχε δυσκολίες να θυμηθεί λέξεις και έχανε ξαφνικά μέσα από τα χέρια της αντικείμενα, όπως την κούπα της καφέ, σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε το τοπικό κανάλι WABC-TV.

Η μαγνητική την τρόμαξε

Όταν οι γιατροί σάρωσαν τον εγκέφαλο με μαγνητική τομογραφία, είδαν μια αλλοίωση που ήταν πολύ περίεργη, είπε ο δρ. Jonathan Rasouli, νευροχειρουργός νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ήταν θεράπων ιατρός της 42χρονης. Με βάση αυτήν τη μαγνητική και τα συμπτώματα της γυναίκας “ανησυχήσαμε ότι η βλάβη αυτή θα μπορούσε να είναι καρκινική”, δήλωσε ο Rasouli στην ιστοσελίδα Live Science. Συγκεκριμένα, οι γιατροί υποψιαζόταν ότι είχε κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο, έναν επιθετικό τύπο καρκίνου που οδηγεί συνήθως σε θάνατο.

Η μαγνητική τομογραφία που έγινε στην 42χρονη και έδειξε μία σφαιρική αλλοίωση στον εγκέφαλό της

Αλλά όταν πραγματοποίησαν την χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν τον “όγκο”, είδαν μπροστά τους μια τεράστια έκπληξη. Αντί να βρουν τον μαλακό ιστό ενός όγκου στον εγκέφαλο, είδαν κάτι που έμοιαζε περισσότερο με “αυγό ορτυκιού”!

Το αφαίρεσαν, το έβαλαν κάτω από το μικροσκόπιο και έκοψαν το “κέλυφός” του. Τότε είδαν ένα μωρό σκουλήκι-ταινία να εμφανίζεται μπροστά τους!

«Ήταν μεγάλη ανακούφιση να βλέπεις ότι αντί για κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο η ασθενής είχε σκουλήκι ταινία”, είπε ο δρ. Rasouli.

Ένα απλό… παράσιτο στον εγκέφαλο ήταν!

Η Palma διαγνώστηκε με νευροκυστέρκωση (neurocysticercosis), μια παρασιτική ασθένεια που εμφανίζεται όταν το άτομο καταναλώνει μικροσκοπικά αυγά από σκουλήκι ταινία σε χοιρινό κρέας (Taenia solium). Όταν τα αυγά εκκολάπτονται, οι νύμφες μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μυών, του δέρματος και των ματιών, όπου σχηματίζουν κύστεις.

Αν και οι προνύμφες μπορούν να ταξιδεύουν οπουδήποτε στο σώμα, έχουν μια ιδιαίτερη… προτίμηση στον εγκέφαλο λόγω της αυξημένης παροχής αίματος σε αυτόν.

Μόλις αφαιρέθηκε η παρασιτική κύστη, η Palma δεν χρειάστηκε άλλη θεραπεία για την πάθηση.

Πηγές: https://www.livescience.com, https://abc7ny.com, https://www.who.int