Το 2024 είναι το έτος του Ιαματικού Τουρισμού
Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρυχθεί παγκοσμίως κορυφαίος προορισμός τουρισμού Υγείας, ο οποίος εμπεριέχει τον ιατρικό τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας. H χώρα μας έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, καθώς μπορούμε να προσελκύσουμε ασθενείς και τουρίστες υψηλού επιπέδου, και έτσι να κρατήσουμε στην Ελλάδα τους διεθνώς καταξιωμένους Ελληνες ιατρούς, αντικαθιστώντας το brain drain με το brain gain, καθόσον η αύξηση ασθενών θα επιβάλει τον επαναπατρισμό του ιατρικού δυναμικού.
Βασικά εργαλεία για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών είναι και η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας με τις σύγχρονες εφαρμογές της εικονικής πραγματικότητας (V.R.) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (A.I.).
Η ιαματική Ιατρική μέχρι σήμερα είχε εμπειρική υπόσταση, με τη βοήθεια, όμως, της επιστημονικής τεκμηρίωσης της θερμικής, της μηχανικής και ειδικότερα της χημικής δράσης των ιαματικών φυσικών πόρων, αναδείχθηκε ως μια συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος στο πλαίσιο της κλασικής Ιατρικής.
Οι θεραπευτικές δράσεις της ιαματικής Ιατρικής αφορούν παθήσεις του μυοσκελετικού, του νευρικού, του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού, του αιμοποιητικού, του γαστρεντερικού, του ουρολογικού και του ενδοκρινολογικού συστήματος, καθώς και δερματολογικές, ωτορινολαρυγγολογικές, γυναικολογικές, αλλεργικές και περιοδοντικές παθήσεις.
Οι θεραπευτικές εφαρμογές της ιαματικής Ιατρικής με ιαματικούς φυσικούς πόρους περιλαμβάνουν την ιαματική υδροθεραπεία, την ποσιθεραπεία, την εισπνοθεραπεία, την πηλοθεραπεία, τη θαλασσοθεραπεία, τη σπηλαιοθεραπεία και τη βιομετεωρολογική θεραπεία, και εφαρμόζονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (medispa) με τη βοήθεια ιατρικού προσωπικού.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση επιστροφής στα φυσικά θεραπευτικά μέσα για τη φροντίδα της σωματικής, της πνευματικής και της ψυχικής υγείας. Η τάση αυτή, στάση ζωής στις βιομηχανικές μεγαλουπόλεις, οδηγεί σε μια στροφή προς τον θεραπευτικό τουρισμό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπου εκσυγχρονίζονται και αναπτύσσονται σημαντικές λουτροπόλεις, στις οποίες υλοποιούνται εξειδικευμένα τουριστικά προγράμματα για ασθενείς αλλά και υγιείς, για πρόληψη και συντήρηση της νεανικότητας, στο πλαίσιο της μακροζωίας και της ευζωίας.
Στην άνθηση του ιαματικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, και η χώρα μας πλέον διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή εξειδικευμένων τουριστικών προσφορών από πλήθος ιαματικών πηγών με εξαιρετικές φυσικοχημικές ιδιότητες, σε ευνοϊκότατες κλιματολογικές συνθήκες, που συνδυάζονται άνετα με διακοπές. Τα τουριστικά πακέτα δεν αφορούν μόνο ηλικιωμένους (baby boomers), αλλά και νέους και παιδιά.
Το υπουργείο Τουρισμού έχει δρομολογήσει, μαζί με χρηματοδοτικά εργαλεία του EΣΠA, τον νέο αναπτυξιακό νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρόγραμμα 21,7 εκατ. ευρώ για κατασκευή και αναβάθμιση ιαματικών κέντρων και εκπόνηση νέου χωροταξικού σχεδιασμού, για να επιτευχθεί η πολυπόθητη και πολλά υποσχόμενη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το πρόγραμμα ενισχύεται από την πανεπιστημιακή καταξίωση της συμπληρωματικής Ιατρικής, με την ένταξή της υπό μορφή επιλεγομένου μαθήματος στην προπτυχιακή εκπαίδευση αλλά και με την ένταξή της ως εξειδίκευση, καθώς και στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση, με τη μορφή MΠΣ και e-Learning.
Πρέπει να αξιοποιηθούν τα διεθνή δίκτυα και να προσεγγιστούν ασφαλιστικά ταμεία για την προσέλκυση ασθενών. Να αναπτυχθεί το μητρώο ιαματικών πηγών και να καθιερωθούν κριτήρια για την κατηγοριοποίηση των Medispa σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, καθώς και να καθοριστεί φορέας πιστοποίησης ISO με προγράμματα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης προσωπικού με τη δημιουργία εκπαιδευτικών δομών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Του: Κωνσταντίνου Κουσκούκη
Καθηγητή Δερματολογίας – Νομικού,
Προέδρου Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.