Το αλκοόλ προκαλεί υπογλυκαιμία: Ιδιαίτερη προσοχή οι διαβητικοί

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αλκοόλ
Μοιάζει με μεθύσι αλλά δεν είναι! Μπορεί να συμβεί αρκετές ώρες μετά τα ποτά.

Υπάρχει κίνδυνος η κατανάλωση αλκοόλ να οδηγήσει σε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία), ειδικά για άτομα με διαβήτη. Το αλκοόλ μπορεί να αναστείλει την ικανότητα του ήπατος να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης και μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να προκαλέσει υπογλυκαιμία.

Σε αυτό το άρθρο κοιτάμε το πώς το αλκοόλ επηρεάζει τα σάκχαρα στο αίμα, πώς διαφορετικά μείγματα μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στα επίπεδα γλυκόζης και πώς μπορείτε είστε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς όταν πίνετε.

Τι επίδραση έχει το αλκοόλ στα σάκχαρα του αίματος

Επηρεάζει πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, το οποίο λειτουργεί για να διατηρεί υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το συκώτι βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα του σώματος με την αποθήκευση και την παραγωγή γλυκόζης. Σήματα από ορμόνες -όπως η ινσουλίνη- βοηθούν το συκώτι να γνωρίζει πόση γλυκόζη χρειάζεται το σώμα.

Ωστόσο, το ήπαρ είναι επίσης υπεύθυνο για την αποτοξίνωση του σώματος από το αλκοόλ. Όταν είναι απασχολημένο με τη διάσπαση του αλκοόλ, δίνει προτεραιότητα σε αυτό και μπορεί να μην απελευθερώσει αρκετή γλυκόζη για να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υψηλά.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη ή φάρμακα που αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης. Η ινσουλίνη μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν το συκώτι παράγει λιγότερη γλυκόζη, τα φάρμακα που αυξάνουν την ποσότητα ινσουλίνης στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Εάν πίνετε με άδειο στομάχι -ή γενικά όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ήδη χαμηλά- είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσετε υπογλυκαιμία.

Γιατί μπορεί να πέσει το σάκχαρο αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει το σώμα και το συκώτι για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωσή του.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχετε υπόψη σας αυτόν τον κίνδυνο εάν πίνετε και παίρνετε κάποιο φάρμακο -όπως η ινσουλίνη- το βράδυ πριν κοιμηθείτε. Μπορεί να κινδυνεύετε να εμφανίσετε υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συμπτώματα υπογλυκαιμίας εξαιτίας κατανάλωσης αλκοόλ

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν κάποιος εμφανίζει υπογλυκαιμία ή είναι μεθυσμένος, επειδή οι δύο καταστάσεις έχουν πολλά κοινά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας από αλκοόλ είναι:

  • ζάλη
  • τρέμουλο
  • πείνα
  • πονοκέφαλος
  • ναυτία
  • μπερδεμένη ομιλία
  • κούραση
  • σύγχυση

Σε σοβαρές περιπτώσεις υπογλυκαιμίας μπορεί να εμφανιστούν επιληπτικές κρίσεις ή κώμα. Επομένως είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα πρώιμα συμπτώματα και να αντιμετωπίζετε τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προτού γίνουν σοβαρά. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν είστε σε φάση υπογλυκαιμίας.

Τα διαφορετικά είδη αλκοόλ επηρεάζουν διαφορετικά το σάκχαρο του αίματος;

Ορισμένα αλκοολούχα ποτά, όπως τα παραδοσιακά κοκτέιλ, τα λικέρ κρέμα και τα γλυκά κρασιά, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και σάκχαρα. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα ποτά μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από άλλα είδη, όπως η ελαφριά μπύρα, τα κόκκινα και λευκά κρασιά και τα αποσταγμένα οινοπνευματώδη.

Τι γίνεται με αυτούς που δεν έχουν διαβήτη

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα χωρίς διαβήτη, αλλά είναι σπάνιο για άτομα χωρίς διαβήτη να εμφανίσουν υπογλυκαιμία.

Υπογλυκαιμία από κατανάλωση αλκοόλ: Αντιμετώπιση

Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να προλάβουν την φάση υπογλυκαιμίας εξαιτίας κατανάλωσης αλκοόλ κάνοντας τα εξής:

  • μην πίνετε με άδειο στομάχι
  • περιορίστε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε
  • πίνετε αλκοόλ με αργό ρυθμό
  • παρακολουθείτε ανά τακτά διαστήματα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας όσο είστε έξω και πίνετε

Είναι σημαντικό να λάβετε άμεσα μέτρα για να αυξήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σας όταν αρχίσουν τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας. Εάν η μέτρηση δείξει σάκχαρο μεταξύ 55 και 69 mg/dL, συνιστάται να πάρετε 15 γραμμάρια υδατανθράκων και στη συνέχεια να ελέγξετε ξανά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας 15 λεπτά αργότερα.

Εάν το σάκχαρο εξακολουθεί να είναι κάτω από το φυσιολογικό, θα πρέπει να συνεχίσετε να καταναλώνετε 15 γραμμάρια υδατανθράκων και να ελέγχετε ξανά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μετά από 15 λεπτά μέχρι να επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα επίπεδα.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να φάτε ένα θρεπτικό γεύμα ή σνακ για να αποτρέψετε την πτώση των επιπέδων ξανά σε χαμηλά επίπεδα.

Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πέσουν κάτω από 55 mg/dL, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλητηρίαση από αλκοόλ: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Είναι ασφαλές να αναμειγνύουμε στατίνες και αλκοόλ;

Αφιέρωμα Iatropedia: Διαβήτης – Υπογλυκαιμία

φωτό: iStock