Το ένζυμο “Pac-Man” δίνει ελπίδες για την καταπολέμηση της εξάρτησης από το τσιγάρο
Πρόκειται για το NicA2, ένα βακτηριακό ένζυμο που εμποδίζει τη νικοτίνη να φτάσει στον εγκέφαλο, κάτι που μειώνει την “ανταμοιβή” που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος και η οποία σχετίζεται με το κάπνισμα του τσιγάρου.
Ο επικεφαλής της νέας έρευνας, δρ Kim Janda, καθηγητής χημείας και μέλος του Ινστιτούτου Skaggs στο πεδίο της χημική βιολογία, παραδέχθηκε ότι η έρευνα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αλλά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Το ένζυμο έχει ήδη αποδείξει τις ιδιότητες που είναι απαραίτητες για την επιτυχή θεραπεία κατά του καπνίσματος, αφού οι εναλλακτικές μέθοδοι (τσίχλες, επιθέματα νικοτίνης κλπ) έχει αποδειχτεί ότι αποτυγχάνουν μακροπρόθεσμα σε ποσοστό 80-90% των καπνιστών.
Η προσπάθεια των επιστημόνων από το Scripps για την ανάπτυξη αυτού του ενζύμου κρατάει περίπου 30 χρόνια (!) και η τελευταία εξέλιξη του NicA2 ήρθε μετά από απομόνωση ενός συγγενούς ενζύμου από το βακτήριο Pseudomonas putida, το οποίο υπάρχει στο χώμα σε φυτείες καπνού. Το NicA2 καταναλώνει τη νικοτίνη ως την μοναδική πηγή άνθρακα και αζώτου την οποία βρίσκει.
Μεταξύ άλλων δοκιμών που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, σε ένα από αυτά διαπίστωσαν πως όταν προσέθεσαν το ένζυμο αυτό σε μία δόση νικοτίνης, η διάρκεια της επίδρασής της μειώθηκε από τις 2-3 ώρες στα μόλις 9-15 λεπτά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ