To EURO 2024 τροφοδοτεί την καλοκαιρινή εξάπλωση της COVID

  • Ρούλα Τσουλέα
COVID
Ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες στη διασπορά της στη διάρκεια μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (EURO 2024) τροφοδοτεί την καλοκαιρινή εξάπλωση της COVID στην Ευρώπη, καθώς ο κόσμος συγκεντρώνεται σε μεγάλες παρέες για να παρακολουθήσει τους αγώνες, αναφέρει ένας κορυφαίος ειδικός στην επιδημιολογία των λοιμώξεων.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, όπου θα υπάρχει και αυξημένο ενδιαφέρον για μεμονωμένους αθλητές και αγώνες των εθνικών ομάδων.

«Η επιτήρηση των κρουσμάτων της COVID είναι πολύ λιγότερο εντατική απ’ ό,τι την περίοδο της πανδημίας. Επομένως είναι πιο δύσκολο να παρακολουθούμε τις διακυμάνσεις των κυμάτων της λοίμωξης ή να αξιολογούμε τη σοβαρότητα των διαφορετικών μεταλλάξεων ή πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια εναντίον τους», δήλωσε ο Dr. Mark Woolhouse, καθηγητής Επιδημιολογίας των Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και σύμβουλος σε θέματα λοιμώξεων της βρετανικής κυβέρνησης.

«Ακόμα κι έτσι, όμως, δημιουργείται έντονη εντύπωση ενός εντεινόμενου καλοκαιρινού κύματος εφέτος. Μοιάζει πολύ με εκείνο που είδαμε το 2021 όταν, ίσως από σύμπτωση, υπήρχε πάλι Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν ότι είχε συμβάλλει σημαντικά στην εξάπλωση του κορωνοϊού», πρόσθεσε.

Το EURO 2020 είχε αναβληθεί έως το 2021, λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Η διεξαγωγή του είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται μαζικά οι φίλαθλοι σε σπίτια, καφετέριες και μπαρ για να παρακολουθούν τους αγώνες.

Ο καθηγητής Woolhouse τόνισε πως τα κύματα της COVID εξακολουθούν να άγονται από τις νέες μεταλλάξεις και την φθίνουσα ανοσία του πληθυσμού. Ωστόσο δεν μπορεί να αγνοηθεί ο ρόλος των μεγάλων συγκεντρώσεων.

To EURO 2020

Γερμανοί επιστήμονες είχαν μελετήσει την επίπτωση του EURO 2020 σε 12 από τις χώρες που συμμετείχαν σε αυτό. Όπως είχαν διαπιστώσει, σε όλες είχε οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων, αν και μεταξύ τους υπήρχε σημαντική διαφορά.

Η διαφορά αυτή σχετιζόταν στενά με την πορεία της COVID πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Ειδικότερα, σχετιζόταν με τον αριθμό των κρουσμάτων που ήδη υπήρχαν και τον βασικό αναπαραγωγικό αριθμό (R). Ο αριθμός αυτός δείχνει πόσα κρούσματα μιας λοίμωξης θα υπάρξουν, από κάθε άτομο που μολύνεται.

Η διασπορά της COVID σχετιζόταν επίσης με τον αριθμό των αγώνων που έπαιξε η ομάδα της κάθε χώρας και με το ενδιαφέρον των φιλάθλων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε το 2023 στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το EURO 2020 είχε προκαλέσει στις συγκεκριμένες  χώρες 840.000 περισσότερα κρούσματα στον ένα μήνα που διήρκησε.

To EURO 2020 είχε διεξαχθεί 11 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου 2021. Πραγματοποιήθηκε σε 11 πόλεις, 11 ευρωπαϊκών χωρών. Ο τελικός διεξήχθη στην Αγγλία.

Την επόμενη χρονιά διεξήχθη και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ 2022), αλλά οι ερευνητές δεν κατόρθωσαν να υπολογίσουν την δική του επίπτωση στην COVID. Και αυτό διότι έως ότου αρχίσει, είχε σταματήσει στις περισσότερες χώρες η επιτήρηση του κορωνοϊού.

Φωτογραφία: iStock