Το γραφείο όρθιας θέσης μπορεί να μην ωφελεί την υγεία, λένε οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
γραφείο
Τι έδειξε μελέτη σε ανθρώπους που το χρησιμοποιούσαν επί ώρες καθημερινά. Τι κίνδυνος διαπιστώθηκε.

Πολλοί χρησιμοποιούν γραφείο όρθιας θέσης πιστεύοντας ότι κάνει καλό στην υγεία, αφού μειώνει τους κινδύνους που σχετίζονται με την καθιστική ζωή μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μια νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει πως όσοι μένουν όρθιοι αλλά ακίνητοι επί ώρες, ίσως κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Αιτία γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι η απλή ορθοστασία δεν αντισταθμίζει την ακινησία, λένε οι ερευνητές. Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν διόγκωση και θρομβώσεις στις φλέβες των ποδιών.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας (IJE). Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 83.103 εθελοντές από την βάση ιατρικών δεδομένων UK Biobank. Στη βάση αυτή συλλέγονται πληροφορίες για την υγεία και τον τρόπο ζωής μισού εκατομμυρίου Βρετανών.

Κανένας από τους εθελοντές δεν αντιμετώπιζε καρδιαγγειακά προβλήματα κατά την έναρξη της μελέτης. Οι ερευνητές τους εφοδίασαν με ειδικές συσκευές καταγραφής της φυσικής δραστηριότητας για να δουν πόσες ώρες κάθονταν, ήσαν δραστήριοι ή στέκονταν ακίνητοι.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, για κάθε 30 λεπτά που έμεναν ακίνητοι σε γραφείο όρθιας θέσης πέραν των 2 ωρών, αυξανόταν κατά 11% ο κίνδυνος να παρουσιάσουν κυκλοφορικό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, αυξανόταν ο κίνδυνος να αναπτύξουν:

  • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (θρόμβος σε φλέβα βαθιά μέσα στο πόδι ο οποίος, αν αποκολληθεί, μπορεί να προκαλέσει έως και πνευμονική εμβολή)
  • Κιρσούς (επιφανειακές φλέβες στα πόδια με μόνιμη παθολογική διαστολή και συστροφή)

Η μελέτη έδειξε επίσης πως όσοι εργάζονταν σε γραφείο ορθίας θέσης δεν διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως:

  • Το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Η καρδιακή ανεπάρκεια
  • Η στεφανιαία νόσος (καρδιοπάθεια)

Ωστόσο και η καθιστική ζωή επιβεβαιώθηκε ότι είναι πολύ επικίνδυνη. Μετά τις 12 ώρες την ημέρα, κάθε επιπλέον ώρα σχετιζόταν με αύξηση κατά 15% του κινδύνου καρδιοπάθειας.

Δεν είναι αντίδοτο

«Το κύριο μήνυμα της μελέτης είναι ότι η πολύωρη ορθοστασία δεν αποτελεί αντίδοτο του καθιστικού τρόπου ζωής. Αντιθέτως, μπορεί να είναι επικίνδυνη για μερικούς ανθρώπους, όσον αφορά την υγεία του κυκλοφορικού τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Matthew Ahmadi, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ. «Η ορθοστασία δεν βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία μακροπρόθεσμα».

Η λύση είναι να αυξήσουν την κινητικότητά τους (και) όσοι χρησιμοποιούν γραφείο όρθιας θέσης, πρόσθεσε.

Προγενέστερη μελέτη έχει δείξει ότι έστω και 6 λεπτά έντονης γυμναστικής την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε όσους κάθονται 11 ώρες την ημέρα.

Φωτογραφία: iStock