Ένα τέτοιο πρόβλημα, το οποίο εκδηλώνεται με αρκετά κοινά συμπτώματα και ως εκ τούτου διαφεύγει πολλές φορές της διάγνωσης από το γιατρό, είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Τι είναι
Είναι η πιο κοινή ορμονική διαταραχή μεταξύ των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία (περίπου 1 στις 10 γυναίκες θα την πάθουν) και η κύρια αιτία της υπογονιμότητας. Προκαλείται από αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες). Αυτή η ανώμαλη αύξηση των ανδρογόνων προκαλείται από μια ανισορροπία στην ινσουλίνη, την ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η περίσσεια ινσουλίνης “βομβαρδίζει” τις ωοθήκες, προκαλώντας την παραγωγή υπερβολικής τεστοστερόνης και την ανάπτυξη κύστεων.
Τι θα νιώσετε
Εκτός από τις ανώμαλες περιόδους, ή και την απουσία τους, μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερες τρίχες στο πρόσωπό σας, το στήθος, την πλάτη και τα χέρια σας. Επίσης χαρακτηριστική είναι η ακμή, η απώλεια μαλλιών στο κεφάλι και η ταχεία, σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους (πάνω από 5 κιλά το χρόνο), που φαίνεται αδύνατο να ελεγχθεί.
Πώς γίνεται η διάγνωση
Δεν υπάρχει μία και μόνο εξέταση που εντοπίζει το πρόβλημα. Ο γιατρός σας πρέπει να γνωρίζει τα συμπτώματά σας. Τότε θα ελέγξει τα αναπαραγωγικά σας όργανα για σημάδια κύστεων χρησιμοποιώντας ένα πυελικό ή κολπικό υπερηχογράφημα και φυσική εξέταση. Οι εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης και διαφόρων ορμονών, ενώ ταυτόχρονα αποκλείουν άλλες παθήσεις με κάποια κοινά συμπτώματα, όπως ο υποθυρεοειδισμός.
Πώς αντιμετωπίζεται
Δεν υπάρχει ολική θεραπεία, έτσι η όποια μέθοδος αντιμετώπισης εστιάζει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και την πρόληψη της υπογονιμότητας, του διαβήτη, ή της καρδιακής νόσου. Τα αντισυλληπτικά χάπια βοηθούν στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου, στην μείωση των ανδρογόνων και στην μείωση της ακμής. Η μετφορμίνη, η οποία ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος και μειώνει την παραγωγή τεστοστερόνης, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε το βάρος που έχετε πάρει στο μεσοδιάστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ