Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και του Τέξας με επικεφαλής τον βιοχημικό Μπο Χανγκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Mutagenesis» και διαπίστωσαν ότι όταν κάποιος εισπνέει, καταπίνει ή έρχεται σε επαφή με τις ουσίες του τσιγάρου που έχουν κατακαθίσει σε διάφορα αντικείμενα, ακόμη και μετά από καιρό, διατρέχει κίνδυνο σχεδόν σαν να κάπνιζε. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι προκαλούνται σημαντικές γενετικές βλάβες στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα βλαβερά υπολείμματα του τσιγάρου που κατακάθονται στα αντικείμενα ανιχνεύονται μέχρι και 2 μήνες αφότου κάποιος κάπνισε σε ένα δωμάτιο, για παράδειγμα.
Οι επιστήμονες των 2 πανεπιστημίων έκαναν εργαστηριακά πειράματα με καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων, τα οποία εξέθεσαν στις ουσίες που αφήνει ο καπνός του τσιγάρου στο περιβάλλον. Διαπίστωσαν ότι οι εν λόγω ουσίες είναι τοξικές για το γενετικό υλικό και ότι το κάπνισμα από τρίτο χέρι προκαλεί τόσο τη διάσπαση των αλυσίδων των μορίων του DNA, όσο και την οξείδωσή τους. Με απλά λόγια τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Γενετικές μεταλλάξεις, ακόμη και διάφορες ασθένειες, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος.
Μάλιστα οι ερευνητές τονίζουν ότι η χρόνια έκθεση των κυττάρων στις ουσίες του καπνού είναι χειρότερη από την σύντομη έκθεση, κάτι που σημαίνει ότι τα υπολείμματα του καπνού γίνονται πιο τοξικά με το πέρασμα του χρόνου, αφού συσσωρεύονται στον οργανισμό.
«Είναι η πρώτη μελέτη που βρήκε πως το κάπνισμα από τρίτο χέρι είναι μεταλλαξιογόνο», δήλωσε η ερευνήτρια Λάρα Γκούντελ, μέλος της ομάδας των επιστημόνων. «Οι χημικές ουσίες νιτροζαμίνες του καπνού είναι ανάμεσα στα πιο ισχυρά καρκινογόνα που υπάρχουν. Μένουν πάνω στις επιφάνειες και όταν πρόκειται για ρούχα ή χαλιά, τότε ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι ιδιαίτερα σοβαρός», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Χανγκ, «έως τώρα η τοξικότητα του καπνίσματος από τρίτο χέρι δεν είχε κατανοηθεί καλά. Το κάπνισμα από τρίτο χέρι αφήνει μια μικρότερη ποσότητα χημικών ουσιών σε σχέση με το παθητικό κάπνισμα, έτσι ήταν αναγκαίο να επιβεβαιωθεί η γενετική τοξικότητά τους μέσω πειραμάτων».
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι συνήθεις μέθοδοι καθαρισμού (ηλεκτρική σκούπα, αερισμός κ.α.) δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να απομακρύνουν τη ρύπανση από τη νικοτίνη και τα άλλα υπολείμματα του καπνού. Μπορεί να μειώνεται η “τσιγαρίλα” και η μυρωδιά του καπνού, όμως οι βλαβερές ουσίες παραμένουν στο χώρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Απίστευτες ιατρικές αλήθειες για τον κάθε λαό, που δεν γνωρίζετε
13 ανατριχιαστικά πράγματα για το τσιγάρο
Τι συμβαίνει με την πίεση μας το καλοκαίρι; Ανεβαίνει ή πέφτει;
Τα φάρμακα που ρίχνουν τη χοληστερίνη καταστρέφουν το συκώτι;