Το κινητό βλάπτει σοβαρά την υγεία της καρδιάς, δείχνει νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
κινητό
Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό.

Το κινητό τηλέφωνο μπορεί να βλάπτει σοβαρά την υγεία της καρδιάς σας και μάλιστα με τρόπους που ούτε καν φαντάζεστε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Μάλιστα όσο περισσότερο το χρησιμοποιείτε, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 444.000 εθελοντές. Κατά την έναρξη της μελέτης είχαν όλοι ηλικία άνω των 40 ετών και κανένας δεν έπασχε από καρδιαγγειακά νοσήματα. Μεταξύ 2006 και 2010 παρείχαν στοιχεία για τη συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους.

Έπειτα από 12 χρόνια οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους τους για να εξακριβώσουν πόσοι είχαν πάθει:

  1. Εγκεφαλικό επεισόδιο
  2. Στεφανιαία νόσο (καρδιοπάθεια)
  3. Κολπική μαρμαρυγή (είναι σοβαρή μορφή καρδιακής αρρυθμίας)
  4. Καρδιακή ανεπάρκεια

Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης τον τυχόν ρόλο του ύπνου, της ψυχολογικής επιβάρυνσης και του νευρωτισμού. Ο νευρωτισμός είναι ένα από τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Όσοι έχουν έντονο νευρωτισμό τείνουν προς αρνητικά χαρακτηριστικά, όπως:

  • Το άγχος και η κατάθλιψη
  • Οι διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης
  • Το στρες
  • Η αυτοαμφισβήτηση

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η συστηματική χρήση κινητού τηλεφώνου σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Ειδικότερα, όσοι χρησιμοποιούσαν το κινητό τους επί 6 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα, σε σύγκριση με όσους το χρησιμοποιούσαν σπανίως. Η αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου ήταν:

  • 15% υψηλότερη σε όσους χρησιμοποιούσαν το κινητό 4 έως 6 ώρες την εβδομάδα
  • 13% μεγαλύτερη σε όσους το χρησιμοποιούσαν 1-3 ώρες την εβδομάδα

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Canadian Journal of Cardiology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η συνεχής ενασχόληση με το κινητό μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειες ύπνου και τα επίπεδα του στρες. Οι επιδράσεις αυτές μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία.

Στην πραγματικότητα, οι εθελοντές της μελέτης που ασχολούνταν με το κινητό τους πάνω από 1 ώρα την εβδομάδα έτειναν να έχουν χειρότερες συνήθειες ύπνου, σε σύγκριση με όσους ασχολούνταν λιγότερο.

Συνολικά, ο φτωχός ύπνος εξηγούσε το περίπου 5% του αυξημένου κινδύνου με τη χρήση του κινητού. Η ψυχική επιβάρυνση από το κινητό εξηγούσε άλλο ένα 11% του αυξημένου κινδύνου.

«Ο φτωχός ύπνος και η κακή ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία, μέσω της διαταραχής των κιρκάδιων ρυθμών (βιολογικό ρολόι), και της ενδοκρινικής και μεταβολικής λειτουργίας», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Xianhui Qin, καθηγητής Νεφρολογίας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Southern της Κίνας.

Ρόλο μπορεί να παίζουν και τα ραδιοκύματα που εκπέμπει το κινητό, πρόσθεσε. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, η οποία επηρεάζει την καρδιά και τα αγγεία. Ο νευρωτισμός επίσης φάνηκε να παίζει ρόλο.

Φωτογραφία: iStock