Το λάθος που κάνουν οι γυναίκες όταν μπαίνουν στην κλιμακτήριο

  • Ρούλα Τσουλέα
εμμηνόπαυση
Τα ευρήματα νέας μελέτης. Τι συνέπεια παρατήρησαν οι επιστήμονες σε γυναίκες που γυμνάζονταν πολύ έντονα.

Πολλές γυναίκες που μπαίνουν στην κλιμακτήριο αλλάζουν ριζικά τον τρόπο ζωής τους σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την αύξηση του σωματικού βάρους που επιφέρει η εμμηνόπαυση. Στην προσπάθειά τους αυτή, όμως, κάνουν ένα μεγάλο λάθος: γυμνάζονται υπερβολικά σκληρά.

Η έντονη γυμναστική μπορεί να έχει ως συνέπεια να εντείνονται οι εξάψεις, οι οποίες αποτελούν ένα από τα κύρια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Η σχετική μελέτη έδειξε ότι η αιφνίδια αύξηση της φυσικής δραστηριότητας στην κλιμακτήριο μπορεί να αυξήσει τις εξάψεις κατά τουλάχιστον 31%! Μάλιστα αυτό δεν αφορά μόνον τις εξάψεις που εκδηλώνουν στη διάρκεια της ημέρας, αλλά και εκείνες στη διάρκεια του ύπνου.

Οι εξάψεις είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τις εκδηλώνει ποσοστό έως και 80% των γυναικών. Τις περιγράφουν ως:

  • Αιφνίδιο αίσθημα θερμότητας στο στήθος και το κεφάλι
  • Ακολουθείται από κοκκίνισμα, εφίδρωση και μερικές φορές ρίγη

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση των οιστρογόνων που επιφέρει η εμμηνόπαυση προκαλεί αλλαγές στον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Ο υποθάλαμος είναι η δομή που ελέγχει τη σωματική θερμοκρασία και οι αλλαγές σε αυτόν μπορεί να ευθύνονται για τις εξάψεις.

Η νέα μελέτη

Αν και η άσκηση παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, αυξάνει την σωματική θερμοκρασία. Οι ερευνητές εικάζουν ότι ίσως γι’ αυτό τον λόγο εντείνει τις εξάψεις στις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Menopause. Διεξήχθη σε 188 γυναίκες, ηλικίας 45 έως 55 ετών, που βρίσκονταν σε διάφορα στάδια της κλιμακτηρίου. Άλλες λ.χ. βρίσκονταν στην αρχή της εμμηνόπαυσης και άλλες πλησίαζαν πια τους 12 μήνες χωρίς έμμηνο ρύση.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που γυμνάζονταν σκληρά παρουσίαζαν σημαντική αύξηση στις εξάψεις τους. Μάλιστα η αύξηση δεν σταματούσε όταν ολοκληρωνόταν η προπόνηση. Συνεχιζόταν και το βράδυ, όταν οι γυναίκες εκδήλωναν εξάψεις στη διάρκεια του ύπνου. Στην πραγματικότητα, οι εξάψεις που ανέφεραν οι γυναίκες αυξάνονταν κατά 38% το βράδυ.

«Οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται ότι η έντονη φυσική δραστηριότητα την ημέρα μπορεί να ακολουθηθεί από εξάψεις. Εν τούτοις, η φυσική δραστηριότητα παρέχει πολυάριθμα οφέλη στην υγεία και οι γυναίκες δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από αυτήν στην μέση ηλικία», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η λύση θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η πιο ήπια, σταθερή άσκηση, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, λένε οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock