Το περπάτημα «κρατάει μακριά» σας τον πόνο στη μέση, δείχνει νέα έρευνα

  • Iatropedia newsroom
περπάτημα
Όσοι έχουν πόνο στη μέση και θέλουν να νιώσουν καλύτερα για όσο περισσότερο γίνεται, το περπάτημα είναι μια καλή λύση, λένε οι ειδικοί.

Οι ενήλικες με ιστορικό οσφυαλγίας είχαν σχεδόν διπλάσιο χρόνο χωρίς επανεμφάνιση του πόνου στη μέση τους αν πηγαίνουν τακτικά για περπάτημα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βιώνουν πόνο σε αυτό το σημείο του σώματος, ο οποίος συχνά υποτροπιάζει ακόμα κι αν έχει υποχωρήσει για κάποιο διάστημα.

Επιστήμονες στην Αυστραλία σχεδίασαν το «WalkBack», μια ελεγχόμενη επιστημονική δοκιμή, θέλοντας να βρουν έναν προσιτό τρόπο για τους ανθρώπους να αποφύγουν τον πόνο στη μέση που επιστρέφει. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet.

Οι ερευνητές επέλεξαν 701 άτομα, ηλικίας μεταξύ 20 και 82 ετών, που ζούσαν σε όλη την Αυστραλία και είχαν βιώσει ένα επεισόδιο οσφυαλγίας τους προηγούμενους έξι μήνες που στη συνέχεια υποχώρησε.

Κατά μέσο όρο, ο καθένας είχε 33 επεισόδια πόνου στη μέση, τα οποία παρενέβαιναν στις καθημερινές τους δραστηριότητες και διήρκεσαν τουλάχιστον 24 ώρες. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν επέλεξε τακτικά να κάνει περιπάτους ή να ασχοληθεί με κάποιο πρόγραμμα άσκησης για τη διαχείριση του πόνου.

Δείτε επίσης: Ο πόνος στη μέση και η καλύτερη θεραπεία – Τι πρέπει να προσέχετε

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 351 από αυτούς να αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα με βάση το περπάτημα, 30 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, για έξι μήνες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν όλους τους συμμετέχοντες για έως και τρία χρόνια.

Οι συμμετέχοντες που ξεκίνησαν το περπάτημα είχαν λιγότερα περιστατικά πόνου σε σύγκριση με όσους δεν περπατούσαν. Ο πόνος στη μέση επέστρεψε κατά μέσο όρο μετά από 208 ημέρες, σε σχέση με τις 112 ημέρες για όσους δεν περπατούσαν.

«Το περπάτημα είναι μια άσκηση χαμηλού κόστους, ευρέως προσβάσιμη και απλή, την οποία μπορεί να κάνει ο καθένας, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση, την ηλικία ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση», σημειώνουν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης: Περπάτημα και απώλεια βάρους: Αποφύγετε αυτά τα 10 λάθη για καλύτερα αποτελέσματα

Φωτογραφία iStock