Το περπάτημα μετά το φαγητό κάνει καλό σε καρδιά, μυαλό και σώμα

  • Ελισάβετ Σταύρου
περπάτημα
«Μόλις φάγατε; Μην κάθεστε! Σηκωθείτε για περπάτημα», λένε οι ειδικοί, για καλύτερη καρδιαγγειακή και ψυχική υγεία.

Το να κάνετε μια βόλτα για περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας, όπως σημειώνουν οι ειδικοί.  Δεν χρειάζεται να περπατήσετε πολύ ώρα ή να πάτε πολύ μακριά για να «δουλέψει» καλύτερα η καρδιά σας και να σας φτιάξει η διάθεση.

Έρευνες έχουν δείξει σημαντικές βελτιώσεις στο σάκχαρο του αίματος και σε άλλους λεγόμενους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου όταν οι άνθρωποι έκαναν μια βόλτα αντί να κάθονται μετά τα γεύματα.

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος «κανόνας» για το πότε, πόσο και πως πρέπει να πάτε για περπάτημα μετά το φαγητό, αρκεί να κινείστε. Είναι πιθανό να επωφεληθείτε ακόμη και από μια σύντομη, χαλαρή βόλτα με αργό ρυθμό για 5 με 10 λεπτά.

Ωστόσο, όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο περισσότερα τα οφέλη.

Καλύτερη διαχείριση στο σάκχαρο του αίματος

Μελέτες έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι το περπάτημα μετά τα γεύματα είναι καλό για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μια ανάλυση για τα οφέλη του περπατήματος πριν από τα γεύματα βρήκε επίσης ένα σαφές πλεονέκτημα στο περπάτημα μετά το φαγητό. Τόσο οι υγιείς συμμετέχοντες όσο και τα άτομα με συμπτώματα διαβήτη τύπου 2 είχαν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα όταν περπατούσαν μετά τα γεύματα και είδαν μικρή έως καθόλου επίδραση στο σάκχαρο του αίματος από το περπάτημα πριν από τα γεύματα.

Όταν περπατάτε, οι μύες σας εργάζονται πιο σκληρά από ό,τι όταν βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας και καίνε γλυκόζη ή σάκχαρα ως «καύσιμο».

Δείτε επίσης: Διατροφή: Ποιες τροφές καταπολεμούν την κόπωση και δίνουν ενέργεια

Καλύτερη υγεία της καρδιάς

Το περπάτημα μόλις τρεις φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά τη φορά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση.

Μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στα επίπεδα χοληστερόλης, ιδιαίτερα στα υπέρβαρα άτομα και στα άτομα με παχυσαρκία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το να περπατάμε μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της ολικής χοληστερόλης και της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Απώλεια βάρους

Το περπάτημα μπορεί να μην είναι η πρώτη προπόνηση που σας έρχεται στο μυαλό όταν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, με τις έντονες αερόβιες ασκήσεις και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορεί κανείς να κάψει πολλές περισσότερες θερμίδες. Ωστόσο, τα οφέλη για την απώλεια βάρους από το περπάτημα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Το να κάνετε μικρές ολιγόλεπτες βόλτες πολλές φορές τη μέρα σας «αποσπά» από τις ώρες που θα τρώγατε ή θα καθόσασταν στον καναπέ μετά το γεύμα σας. Όταν περπατάτε μετά το φαγητό, το σώμα σας ξοδεύει περισσότερη ενέργεια για να υποστηρίξει την άσκηση, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από το να κάθεστε ή να ξεκουράζεστε.

Δείτε επίσης: Να κάνω διατάσεις πριν ή μετά τη γυμναστική; «Και τα δύο», λένε οι ειδικοί

Καλύτερη ποιότητα ύπνου

Η ενσωμάτωση δραστηριοτήτων χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα, στην ημέρα σας μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα.

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έκαναν κατά μέσο όρο περισσότερα βήματα την ημέρα ανέφεραν καλύτερη ποιότητα ύπνου με λιγότερα νυχτερινά ξυπνήματα από τα άτομα που περπατούσαν λιγότερο. Και το περπάτημα πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να συμβάλλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ύπνου.

Το περπάτημα μετά το γεύμα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου βοηθώντας στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και προάγοντας την καλύτερη πέψη.

Τονώνει τη διάθεση και την ψυχική υγεία

«Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση ορμονών στον εγκέφαλο που βοηθούν στη μείωση της κατάθλιψης και στη βελτίωση της διάθεσης», λέει  η Jill Kanaley, PhD , καθηγήτρια επιστημών διατροφής και άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι στην Κολούμπια.

Έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα 20 λεπτών πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης .

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η σύντομη βόλτα μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα ήταν αρκετή για να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους, της κατάθλιψης και του στρες

Το περπάτημα μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία επειδή μειώνει την ποσότητα των ορμονών του στρες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη και απελευθερώνει ενδορφίνες που μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσης και στη μείωση του στρες.

Δείτε επίσης: Τι ώρα να κάνετε γυμναστική για να έχετε χαμηλό «ζάχαρο»

Φωτογραφία iStock