Iatropedia

Το πρωινό σημάδι που δείχνει ότι ο θυρεοειδής σας ίσως έχει πρόβλημα

Ο μέσος υγιής ενήλικας βήχει περίπου 19 φορές την ημέρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Respiratory Journal.

Επομένως, το να αντιδράσετε κάποιες φορές με βήχα σε ένα γαργάλημα ή για να καθαρίσετε τον λαιμό σας, σίγουρα δεν είναι λόγος ανησυχίας (ακόμα και εν μέσω πανδημίας με αναπνευστικά προβλήματα). Ο βήχας είναι ένα αυθόρμητο και σημαντικό αντανακλαστικό για την απομάκρυνση της βλέννας, της σκόνης και των μικροβίων από τον λαιμό σας.

Αλλά αν ο αεραγωγός σας φαίνεται να είναι πάντα στεγνός και έχετε ακόμη δύσπνοια, θα μπορούσε να είναι κάτι που αξίζει να εξετάσετε. Επιπλέον, εάν η επιθυμία σας να βήχετε έρχεται κατά κανόνα το πρωί που ξυπνάτε, θα πρέπει να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας.

Εάν βήχετε συχνά το πρωί, θα μπορούσε να είναι ένδειξη υποθυρεοειδισμού

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο βήχας τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας μπορεί να είναι ένα σημάδι υποθυρεοειδισμού. Πρόκειται για την μία από τις δύο πιο συχνές διαταραχές του θυρεοειδούς. Η άλλη είναι και ο υπερθυρεοειδισμός. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή βασική ορμόνη του θυρεοειδούς.

Μερικοί άνθρωποι έχουν επίσης την αίσθηση ότι υπάρχει κάτι κολλημένο στον λαιμό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βήχα. Αν και κάποιοι έχουν βήχα όλη την ημέρα, μπορεί να είναι χειρότερος το πρωί όταν ο λαιμός είναι ξηρός.

Ο ενδοκρινολόγος Brian Jameson λέει, ότι ένας επίμονος βήχας είναι κάτι σύνηθες και μπορεί να προκληθεί από αλλεργίες, κρυολόγημα ή απλώς κάτι ερεθιστικό στον αέρα. Εντούτοις, “εάν παρατηρήστε ότι έχετε βήχα που δεν θα υποχωρεί, όταν δεν είστε άρρωστοι, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, επειδή θα μπορούσε να είναι ένδειξη κάτι πιο σοβαρό”.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στη φωνή σας

Εάν έχετε πρωινό βήχα και παρατηρήσετε μια αλλαγή στη φωνή σας, αυτός είναι ακόμη λόγος να δείτε έναν ενδοκρινολόγο ή μιλήσετε με τον γιατρό σας για εξετάσεις. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2019 στο περιοδικό The Eurasian Journal of Medicine εξέτασε τα χαρακτηριστικά της φωνής σε ασθενείς με διαταραχή του θυρεοειδούς. Διαπίστωσε μια σχέση μεταξύ της νόσου του θυρεοειδούς και της ποιότητας της φωνής: «Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα προκαλούν μικρές αλλαγές στις ακουστικές παραμέτρους της φωνής των ασθενών με υποθυρεοειδισμό και υπερθυρεοειδισμό. Αλλά αυτές οι αποκλίσεις σε αυτούς τους ασθενείς είναι ιδιαίτερα αισθητές», κατέληξε η μελέτη.

Λόγω της θέσης του θυρεοειδούς αδένα στο σώμα (κάτω από τον λάρυγγα και στο κάτω μπροστινό μέρος του λαιμού) μια αλλαγή στα επίπεδα ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρών στις φωνητικές χορδές. “Και όταν ο θυρεοειδής αδένας διογκώνεται λόγω ασθένειας, οι φωνητικές χορδές μπορεί να επηρεαστούν ή και να παραλύσουν μερικώς”, αναφέρεται στην έρευνα.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή τα συμπτώματά του είναι λεπτά

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν κάποια μορφή νόσου του θυρεοειδούς, αλλά έως και το 60% αυτών των ανθρώπων δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί.

Πρώτα απ’ όλα, είναι πολύ πιθανό να μην παρατηρήσετε καν τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, εξηγούν οι ειδικοί της κλινικής Mayo. Ή μπορεί απλώς να τα αποδώσετε στην φυσική γήρανση. Αλλά καθώς ο μεταβολισμός σας συνεχίζει να επιβραδύνεται, μπορεί να εμφανίσετε πιο προφανή προβλήματα.

Άλλα σημεία και συμπτώματα ενός αδρανούς θυρεοειδούς μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ο βήχας το πρωί μπορεί επίσης να αποδοθεί σε άλλες σοβαρές υποκείμενες ιατρικές παθήσεις

Εκτός από τη νόσο του θυρεοειδούς, ο πρωινός βήχας μπορεί να σχετίζεται με:

Ορισμένοι τύποι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο βήχα. Σε μερικούς ανθρώπους, αυτός ο βήχας μπορεί να είναι χειρότερος το πρωί. Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ βήχα εξαιτίας καρκίνου και άλλων τύπων βήχα, επομένως είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό για τυχόν επίμονο βήχα.

Όποιος έχει επίμονο βήχα που διαρκεί περισσότερο από μερικές εβδομάδες, αιματηρό βήχα, πυρετό ή δυσκολία στην αναπνοή πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Πηγές: https://www.medicalnewstoday.com, https://www.thyroidsymptoms.ca, https://www.thyroid.org, https://www.mayoclinic.org, https://bestlifeonline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν νιώθετε συχνά αυτό τα βράδια, κάντε εξετάσεις ήπατος!

Συνέδεσαν την ασπιρίνη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Τι ανακάλυψαν