Iatropedia

Το ρινικό εμβόλιο για την COVID-19 σταματά τη μετάδοση του κορωνοϊού [μελέτη]

nasal vaccine spray covid

Τι έδειξαν πειράματα στο εργαστήριο όπου συγκρίθηκε με κλασικό, ενέσιμο εμβόλιο. Τι λένε οι ερευνητές.

Τα νέας γενιάς εμβόλια για την COVID-19, που στοχεύουν στα σημεία εισόδου του κορωνοϊού στον οργανισμό, μπορεί να περιορίζουν την εξάπλωση της νόσου. Τα εμβόλια αυτά στοχεύουν στη μύτη και στο στόμα και ως φαίνεται σταματούν τη μετάδοση του επικίνδυνου ιού.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances. Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, στο Σαιντ Λούις. Οι επιστήμονες χορήγησαν σε ομάδα χάμστερ είτε ρινικό εμβόλιο για την COVID, είτε το κλασικό ενέσιμο εμβόλιο mRNA. Άφησαν επίσης ανεμβολίαστα μερικά τρωκτικά.

Το ρινικό εμβόλιο που δοκίμασαν, έχει εγκριθεί για χρήση στην Ινδία. Αναπτύσσεται επίσης περαιτέρω στις ΗΠΑ.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα χάμστερ που το είχαν λάβει και μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό είχαν επίπεδα του ιού στους αεραγωγούς 100 έως και 100.000 φορές χαμηλότερα απ’ ό,τι όσα είχαν λάβει το ενέσιμο εμβόλιο ή δεν είχαν εμβολιαστεί.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι τα τρωκτικά που είχαν λάβει το ρινικό εμβόλιο δεν μετέδωσαν τον ιό σε άλλα χάμστερ. Έτσι, «έσπασε» ο κύκλος της μετάδοσης – φαινόμενο που δεν συνέβη με το ενέσιμο εμβόλιο για την COVID.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα επονομαζόμενα εμβόλια βλεννογόνου μπορεί να είναι το κλειδί για τον έλεγχο των αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως η γρίπη και η COVID-19. Τα εμβόλια αυτά ψεκάζονται στη μύτη ή εισπνέονται από το στόμα και απορροφούνται από τον βλεννογόνο.

Πολύτιμα σε περίπτωση πανδημίας

«Για να αποτραπεί η μετάδοση, πρέπει να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το φορτίο του ιού στους ανώτερους αεραγωγούς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jacco Boon, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής, Μοριακής Μικροβιολογίας και Παθολογοανατομίας & Ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο.

Όσο λιγότερος ιός υπάρχει εξ αρχής, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να μολυνθεί κάποιος εάν ο ασθενής βήξει ή φταρνιστεί, πρόσθεσε.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «τα εμβόλια βλεννογόνου είναι ανώτερα από τα ενέσιμα, όσον αφορά τον περιορισμό της αναπαραγωγής του κορωνοϊού στο ανώτερο αναπνευστικό και την μετάδοσή του σε άλλα άτομα. Σε περίπτωση επιδημίας ή πανδημίας, αυτό είναι το είδος του εμβολίου που θα χρειαζόμασταν», επισήμανε.

Ο Dr. Boon και οι συνεργάτες του εργάζονται ήδη για την ανάπτυξη ρινικού εμβολίου για τη γρίπη των πτηνών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock