Iatropedia

Το σημάδι στα νύχια που μπορεί να δείχνει σοβαρό πρόβλημα υγείας

finger nails

Τι είναι τα νύχια του Terry και ποια νοσήματα μπορεί να τα προκαλέσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι αλλαγές στο χρώμα ή στην υφή των νυχιών στα χέρια και τα πόδια συνήθως δεν οφείλονται σε κάτι σοβαρό. Αν όμως τα νύχια γίνουν ξαφνικά λευκά σε όλη την επιφάνειά τους ή/και αποκτήσουν υαλώδη εμφάνιση και έχουν μία στενή ροζ ή καφέ «λωρίδα» στο ελεύθερο άκρο τους, η αιτία μπορεί να είναι πρόβλημα στο ήπαρ ή άλλα ζωτικά όργανα.

Η μορφολογία αυτή είναι γνωστή ως νύχια του Terry. Πήραν την ονομασία τους από τον βρετανό παθολόγο Richard B. Terry, ο οποίος πρώτος ανέφερε το 1954 ότι το 82% των ασθενών με κίρρωση του ήπατος έχουν λευκά νύχια.

Οι ασθενείς με νύχια του Terry δεν διαθέτουν το χαρακτηριστικό λευκό «μισοφέγγαρο» στη ρίζα τους (κοντά στο δέρμα). Αντιθέτως, σχεδόν ολόκληρο το νύχι μοιάζει λευκό, με εξαίρεση όπως προαναφέρθηκε το ελεύθερο άκρο τους.

Η διαταραχή αυτή αποτελεί ένα είδος λευκονυχίας, αναφέρουν ειδικοί από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα μεμονωμένο νύχι ή, συνηθέστερα, σε όλα.

Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν τον συγκεκριμένο αποχρωματισμό λόγω ηλικίας. Αυτό πιθανώς οφείλεται σε διαταραχή στο δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων κάτω από το σώμα των νυχιών.

Ωστόσο τα νύχια του Terry μπορεί να αποτελούν και ένδειξη σοβαρού υποκείμενου προβλήματος υγείας, όπως:

Τι να κάνετε

Εάν παρουσιάσετε τον συγκεκριμένο αποχρωματισμό στα νύχια σας, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για εξετάσεις. Είναι ο μόνος που μπορεί να καταλάβει αν πρόκειται όντως για τη συγκεκριμένη μορφή λευκονυχίας ή για άλλες, καθώς και αν αποτελεί φυσιολογική απόρροια της ηλικίας ή ένδειξη σοβαρής νόσου.

Αναλόγως με την διάγνωσή σας, θα υποβληθείτε στην ενδεδειγμένη θεραπεία. Μερικές από τις αιτίες των λευκών νυχιών μπορούν να αντιμετωπιστούν ή έστω να αποτραπεί η επιδείνωσή τους. Έχει όμως σημασία να αρχίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα η θεραπεία.

Φωτογραφία: iStock