Το σκάλισμα της μύτης αυξάνει τον κίνδυνο μιας σοβαρής νευρολογικής ασθένειας
Σοβαρές συνέπειες στην υγεία μπορεί να έχει το σκάλισμα της μύτης, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα.
Σε επιστολή που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of the Medical Sciences, παρατίθενται δέκα κλινικές μελέτες που το υποδεικνύουν ως παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι μελέτες υποδηλώνουν ότι με το σκάλισμα της μύτης μεταφέρονται στο εσωτερικό της παθογόνοι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στα δάκτυλα. Τα παθογόνα αυτά μπορεί να φθάσουν έως τον εγκέφαλο, προκαλώντας του φλεγμονή.
Με την πάροδο του χρόνου η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα του εγκεφάλου, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Το σκάλισμα της μύτης μπορεί επίσης να τραυματίσει το εσωτερικό τοίχωμά της (επιθήλιο). Ο τραυματισμός μπορεί να διευκολύνει την είσοδο επιβλαβών μικροοργανισμών στο αίμα και να προκαλέσει περαιτέρω φλεγμονή. Έτσι αυξάνεται ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος για άνοια.
Μεταξύ των μελετών που αναφέρονται στην επιστολή συμπεριλαμβάνεται ερευνητική εργασία του 2022. Την είχαν διεξαγάγει επιστήμονες από τα ομοσπονδιακά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ και είχε δείξει πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της νόσου Αλτσχάιμερ και του σκαλίσματος της μύτης.
Διαβάστε ακόμα Νέα έρευνα συσχετίζει το σκάλισμα της μύτης με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τι μπορεί να συμβαίνει
Τα υπαίτια παθογόνα
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ορισμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταδίδονται (και) με το σκάλισμα της μύτης, θα μπορούσαν επίσης να ταξιδέψουν μέσω του οσφρητικού νεύρου έως τον εγκέφαλο. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:
- Ο ιός του έρπη
- Ο κορωνοϊός
- Βακτήρια που προκαλούν πνευμονία
- Ο μύκητας κάντιντα (Candida albicans)
Το οσφρητικό νεύρο συνδέει τη μύτη με τον εγκέφαλο. Τα προαναφερθέντα παθογόνα μπορεί να φθάσουν έως τον οσφρητικό βολβό. Πρόκειται για μία περιοχή του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στην όσφρηση.
Εκεί μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις, οι οποίες ενδέχεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των πλακών της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές, που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ.
«Αρκετοί παθογόνοι μικροοργανισμοί που εισβάλλουν στον εγκέφαλο μέσω του ρινικού επιθηλίου έχουν συσχετιστεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ», σημειώνουν οι επιστήμονες στην επιστολή τους. Τα παθογόνα αυτά έχουν απομονωθεί στη διάρκεια νεκροψιών σε ασθενείς που πέθαναν από Αλτσχάιμερ, προσθέτουν.
Τα δεδομένα αυτά «υποδηλώνουν ότι το σκάλισμα της μύτης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και συμβάλλει στην εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ», συνεχίζουν. Και προτείνουν τη διενέργεια περαιτέρω, ειδικά σχεδιασμένων μελετών για να διερευνηθεί διεξοδικότερα το θέμα.
Οι κανόνες υγιεινής
Την επιστολή υπογράφουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών του Πακιστάν και τον Ιατρικό Οργανισμό Hamad στο Κατάρ. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η λήψη προληπτικών μέτρων θα μπορούσε να δρα προστατευτικά.
«Ένα από τα μαθήματα που πήραμε από την πανδημία ήταν πόσο σημαντική είναι η υγιεινή των χεριών», γράφουν. Και συνιστούν καλό πλύσιμο των χεριών και αποφυγή αγγίγματος της μύτης με άπλυτα χέρια για προστασία από τους κινδύνους που κρύβει το σκάλισμά της.
Φωτογραφία: iStock