Το Tai chi (Τάι Τσι), μια παραδοσιακή μορφή κινεζικής πολεμικής τέχνης με αργές κινήσεις, είναι γνωστό ότι αυξάνει την ευελιξία και βελτιώνει την ισορροπία. Τώρα, νέα έρευνα έρχεται να δείξει ότι είναι καλύτερο από πιο έντονες αερόβιες ασκήσεις για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με προϋπέρταση.
Προϋπέρταση ονομάζεται η κατάσταση στην οποία η αρτηριακή πίεση είναι υψηλότερη από το φυσιολογικό, αλλά δεν φτάνει στο επίπεδο της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή της υπέρτασης. Θεωρείται προειδοποιητικό σημάδι για καρδιακή νόσο και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open, έρχονται να προστεθούν στον ήδη μεγάλο όγκο ερευνών που επισημαίνουν τα οφέλη για την υγεία από το τάι τσι, μια πρακτική ευεξίας που συνδυάζει αργές, μαλακές κινήσεις και στάσεις με την επίγνωση. Συχνά ονομάζεται και διαλογισμός σε κίνηση.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές στην Κίνα μοίρασαν με τυχαίο τρόπο 342 ενήλικες με προϋπέρταση σε δύο ομάδες παρέμβασης. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 49 έτη. Περίπου οι μισοί από αυτούς συμμετείχαν σε εποπτευόμενη αερόβια άσκηση, η οποία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τζόκινγκ, ανέβασμα σκαλοπατιών, γρήγορο περπάτημα και ποδηλασία. Οι άλλοι μισοί εκπαιδεύτηκαν στο tai chi. Και οι δύο ομάδες έκαναν ωριαίες συνεδρίες τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Έπειτα από 12 μήνες, όσοι συμμετείχαν στην ομάδα του tai chi είδαν μεγαλύτερη πτώση στην αρτηριακή τους πίεση από εκείνους στην ομάδα της αερόβιας άσκησης.
Επιπλέον, σχεδόν το 22% των ανθρώπων που έκαναν τάι τσι είδαν την αρτηριακή τους πίεση να υποχωρεί σε φυσιολογικά όρια, σε σύγκριση με το 16% σχεδόν των ατόμων στην ομάδα αερόβιας άσκησης. Και λιγότεροι ασθενείς στην ομάδα tai chi συνέχισαν να εμφανίζουν υπέρταση από ό,τι στην ομάδα αερόβιας άσκησης.
Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι το τάι τσι είναι πιο αποτελεσματικό από το γρήγορο περπάτημα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα νηστείας και του αντιληπτού στρες σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση.
Τι είναι το tai chi
Τι είναι, λοιπόν, το τάι τσι, που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης;
Η πρακτική τείνει να προκαλεί μεγαλύτερη απόκριση από το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, λέει η Ruth Taylor-Piliae, καθηγήτρια στο Κολέγιο Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι το δίκτυο των νεύρων που χαλαρώνει το σώμα σας μετά από περιόδους στρες ή κινδύνου.
«Το [tai chi] βοηθά κατά κάποιον τρόπο να χαλαρώσουν τα πάντα και νομίζω ότι αυτή η απόκριση συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης», λέει η Taylor-Piliae, η έρευνα της οποίας επικεντρώνεται στο πώς οι παρεμβάσεις που επηρεάζουν νου και σώμα, όπως το τάι τσι, μπορούν να ωφελήσουν ηλικιωμένους με καρδιαγγειακή νόσο.
Σημειώνει ότι τα οφέλη του τάι τσι για την αρτηριακή πίεση έχουν πλέον φανεί από έναν μεγάλο όγκο στοιχείων.
Το τάι τσι είναι ελκυστικό ως μορφή άσκησης, επειδή είναι χαμηλής καταπόνησης και απαιτεί λίγο χώρο ή εξοπλισμό.
«Νομίζω ότι η ομορφιά του τάι τσι είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις ειδική συνδρομή στο γυμναστήριο, δεν χρειάζεται να έχεις ειδικά ρούχα», λέει η Taylor-Piliae. «Μόλις μάθεις τάι τσι, μπορείς να το κάνεις όποτε θες, όπου θες. Και προσφέρει αυτό το ηρεμιστικό, χαλαρωτικό αποτέλεσμα», προσθέτει.
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η εξάσκηση του τάι τσι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου πτώσεων, στη βελτίωση της ισορροπίας και της ταχύτητας βαδίσματος σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από τη γνωστική έκπτωση, ακόμη και να ενισχύσει τη μνήμη. Αρκεί να το εξασκεί κανείς με συνέπεια για να αποκομίσει τα περισσότερα οφέλη.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ο βελονισμός μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στους ασθενείς
Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Πώς αντιδρά το σώμα μας όταν είμαστε ερωτευμένοι
Δημιούργησαν rapid test που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού σε 5 δευτερόλεπτα