Τοκετός με επισκληρίδιο ή όχι;
Του Ευάγγελου Καμπόλη
Χειρουργού, μαιευτήρα, γυναικολόγου
Η κάθε εγκυμοσύνη βιώνεται διαφορετικά σε κάθε γυναίκα & επίσης διαφορετικά και η εμπειρία των ωδινών του τοκετού. Υπάρχουν γυναίκες που στην ενεργό φάση του τοκετού (όταν δηλαδή έχουν ωδίνες) αρκούνται στη συμπαράσταση του συντρόφου τους και της μαίας και φυσικά του γιατρού, άλλες βέβαια όχι.
Η πλέον αποτελεσματική μέθοδος κατά του πόνου είναι η οσφυϊκή επισκληρίδιος αναισθησία. Μέθοδος που έχει απαλλάξει τις γυναίκες από τους πόνους της γέννας και τους δίνει την δυνατότητα να απολαύσουν την ωραιότερη στιγμή της ζωής τους, δηλαδή την ώρα που γνωρίζουν το παιδί τους.
Στις μέρες μας θεωρείτε ασφαλής τεχνική ρουτίνας, διαρκεί 20-30 λεπτά και πραγματοποιείται από ειδικευμένο ιατρό Αναισθησιολόγο. Η διαδικασία, απλή και ανώδυνη. Μετά από τοπική αναισθησία στην περιοχή,ο ιατρός τοποθετεί με την βοήθεια ειδικής βελόνας ένα καθετηράκι δια μέσου του μεσοσπονδυλίου διαστήματος, απ'οπου και στην συνέχεια χορηγούνται αναλγητικά φάρμακα που παρεμποδίζουν τα νευρικά ερεθίσματα προς τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την μη αίσθηση του πόνου.
Επειδή κυκλοφορούν πολλές προλήψεις, πρέπει να αναφερθεί ότι η μέθοδος αυτή (αν γίνει σωστά) έχει τις λιγότερες παρενέργειες. Πιθανές σπάνιες παρενέργειες μπορεί να θεωρηθούν η υπόταση, η κεφαλαλγία, η μόλυνση και η εμφάνιση ρίγους, όλα όμως αντιμετωπίζονται εύκολα και επιτυχώς.
Απόλυτα απαγορευτικές για την εφαρμογή της επισκληριδίου αναισθησίας είναι ελάχιστες περιπτώσεις όπως οι διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος και η ύπαρξη τοπικής λοίμωξης. Σειρά άλλων σχετικών αντενδείξεων θα τις κρίνει ο Αναισθησιολόγος ιατρός.
Για την ιστορία η επισκληρίδιος αναισθησία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε τοκετό στις 6 Ιανουαρίου 1942. Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο τοκετός δεν είναι αγώνας στην οποία καλούνται οι γυναίκες να αποδείξουν πόσο καλά τα καταφέρνουν μιας και οι ωδίνες μπορούν να αξιολογηθούν πραγματικά μόνο από την γυναίκα που τις βιώνει.
Η επισκληρίδιος Αναισθησία θα ομαλοποιήσει και θα εξαλείψει κάθε έννοια πόνου ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε μη συνεργασία ή φόβο. Στο μεγάλο ερώτημα : τοκετός με πόνους ή επισκληρίδιο αναισθησία; Η επιλογή στη κρίση της γυναίκας !
ΚΑΜΠΟΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ – ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι συμβαίνει όταν το αίμα του εμβρύου είναι ασύμβατο με της εγκύου;
Τι θα συνέβαινε εάν οι άνδρες βίωναν τον πόνο της γέννας; ΒΙΝΤΕΟ
Το κάπνισμα από τρίτο χέρι, είναι εξίσου βλαβερό και καταστρεπτικό
Γιατί το σπέρμα κάνει καλό στις γυναίκες;
Μουσικοθεραπεία: πότε η μουσική είναι ευεργετική σε ασθενείς