Τρίξιμο δοντιών: Με ποια διαταραχή μπορεί να συνδέεται

  • Iatropedia newsroom
γυναίκα πονάει από τρίξιμο των δοντιών
Τι έδειξε νέα μελέτη για τη σχέση βρουξισμού - ψυχικής υγείας

Τα άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) έχουν υπερτριπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από βρουξισμό, όπως ονομάζεται το τρίξιμο δοντιών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μικρή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 76 Βραζιλιάνοι ενήλικες (38 με διάγνωση PTSD και 38 χωρίς) βρήκε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα τριξίματος των δοντιών κατά τη διάρκεια της ημέρας στα άτομα που παρουσίαζαν PTSD.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι το PTSD μπορεί να εκδηλωθεί από το στόμα, με τη μορφή του βρουξισμού, αλλά και περισσότερου πόνου μετά από κλινική οδοντιατρική εξέταση. Αυτό απαιτεί κοινή δράση από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και οδοντιάτρους για τον έλεγχο και τη θεραπεία και των δύο παθήσεων υγείας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ana Cristina de Oliveira Solis του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Clinical Oral Investigations.

Σύμφωνα με βασικές πληροφορίες που παρείχαν οι ερευνητές, πιστεύεται ότι το ποσοστό των ανθρώπων που τρίζουν τα δόντια τους την ώρα που είναι ξύπνιοι κυμαίνεται από 8% έως 30%.

Τι είναι το PTSD

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD / ΔΜΤΣ) είναι μια ψυχική πάθηση που μπορεί να προκληθεί όταν κάποιος εκτεθεί σε ένα τραυματικό γεγονός.

Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν ένα τραυματικό γεγονός αποκτούν αρνητικά συναισθήματα, σκέψεις και αναμνήσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα με την πάροδο του χρόνου. Όταν, όμως, οι παραπάνω αρνητικές αντιδράσεις δεν υποχωρούν και παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή κάποιου, τότε ίσως πάσχει από PTSD.

Ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι το PTSD μπορεί να εκδηλωθεί με ψυχολογικούς τρόπους, όπως αναδρομές στο παρελθόν, εφιάλτες, αϋπνίες και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, η μελέτη που έχει γίνει για την επίδρασή του στη στοματική υγεία είναι ελάχιστη, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τρίξιμο των δοντιών και PTSD: Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

«Η στοματική υγιεινή δεν βρέθηκε να σχετίζεται με το πρόβλημα», ανέφερε η Solis.

«Η περιοδοντική εξέταση, η οποία περιελάμβανε μέτρηση της βακτηριακής πλάκας και της αιμορραγίας των ούλων [ή αιμορραγία κατά την εξέταση], έδειξε ότι οι ασθενείς με PTSD και οι μάρτυρες είχαν παρόμοιο επίπεδο στοματικής υγείας. Ωστόσο, οι ασθενείς με PTSD παρουσίασαν περισσότερο πόνο μετά την εξέταση», πρόσθετε.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το τρίξιμο των δοντιών και ο αυξημένος πόνος στα δόντια θα μπορούσαν να είναι προειδοποιητικά σημάδια για PTSD, ανέφερε η ομάδα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αφρικανική σκόνη: Νέο πέπλο πάνω από τη χώρα, τι να προσέξουμε

Παχυσαρκία και σάκχαρο παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Υπέρταση: «Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τους αρρύθμιστους ασθενείς