Τρεις ιατρικοί μύθοι που τους πιστεύουν ακόμα και πολλοί γιατροί
Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι παρανοήσεις είναι αβλαβείς. Αλλά όταν ακόμα και γιατροί αρχίζουν να πιστεύουν κάποιους ιατρικών μύθους και να συμβάλλουν στην ανακύκλωσή τους, τότε ίσως ήρθε η ώρα να… ανησυχήσουμε!
Το 2007, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, εξέτασε διάφορες κοινές παρανοήσεις, από την πεποίθηση ότι ένα άτομο πρέπει να πίνει «οπωσδήποτε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα», μέχρι και το αν η ανάγνωση σε χαμηλό φωτισμό «καταστρέφει την όραση».
Δείτε τρεις ιατρικούς μύθους που τους πιστεύουν ακόμα και οι γιατροί!…
Μύθος: Οι ξυρισμένες τρίχες μεγαλώνουν στην συνέχεια πιο γρήγορα, είναι πιο παχιές και πιο σκούρες
Γεγονός: Μια κλινική μελέτη του 1928 συνέκρινε την ανάπτυξη των μαλλιών σε σημεία του σώματος που ξυρίζουν οι άνθρωποι με τρίχες από άλλα σημεία. Οι τρίχες που αναπτύχθηκαν εκ νέου για α αντικαταστήσουν τις ξυρισμένες δεν ήταν πιο σκούρες ή πιο χοντρές και δεν αναπτύσσονταν ταχύτερα. Πιο πρόσφατες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει εκείνη του 1928.
Τι συμβαίνει στ’ αλήθεια: Όταν οι τρίχες βγαίνουν για πρώτη φορά στο αφότου ξυριστείτε, μεγαλώνει με την άκρη τους κομμένη και πιο “τραχιά”. Με την πάροδο του χρόνου, το αμβλύ άκρο φθείρεται με αποτέλεσμα να φαίνεται πιο παχύ από ό,τι πραγματικά είναι. Οι τρίχες που μόλις εμφανίζονται μπορεί να είναι πιο σκούρες, απλά επειδή δεν έχουν αποχρωματιστεί από τον ήλιο.
Μύθος: Χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας
Γεγονός: Οι γιατροί, αλλά και οι… κωμικοί, αγαπούν να το αναφέρουν συχνά αυτό. Μάλιστα, πολλοί το αποδίδουν εσφαλμένα στον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Αλλά μαγνητικές τομογραφίες, αξονικές τομογραφίες και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, δεν δείχνουν αδρανείς περιοχές του εγκεφάλου. Επίσης μεταβολικές μελέτες για το πώς τα κύτταρα του εγκεφάλου επεξεργάζονται χημικές ουσίες δεν εμφανίζουν μη λειτουργικές περιοχές.
Ο μύθος πιθανώς “γεννήθηκε” στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από επιτήδειους που ήθελαν να πείσουν τους ανθρώπους ότι δεν έχουν φτάσει ακόμα ως είδος στην πλήρη δυναμική τους, προκειμένου να πιστέψουν και να χρηματοδοτήσουν διάφορα project χωρίς ουσιαστικό επιστημονικό υπόβαθρο.
Μύθος: Το διάβασμα με χαμηλό φωτισμό χαλάει την όραση
Γεγονός: Οι ερευνητές δεν έχουν βρει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η ανάγνωση σε χαμηλό φωτισμό προκαλεί μόνιμη βλάβη στα μάτια. Μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση των ματιών και προσωρινά μειωμένη οξύτητα της όρασης, η οποία, ωστόσο υποχωρεί μετά από ανάπαυση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρεις μύθοι και αλήθειες για την επίμονη πιτυρίδα
Αλήθειες και μύθοι για τις επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο