Τρισδιάστατη εκτυπωμένη μύτη εμφυτεύτηκε και μεγάλωσε στο χέρι της: Την έβαλαν επιτυχώς μετά στο πρόσωπο
Η μύτη αναπτύχθηκε δημιουργώντας ένα καλούπι χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Στη συνέχεια εμφυτεύτηκε στο χέρι της για την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων.
Η ασθενής λάμβανε θεραπεία για έναν τύπο καρκίνου που ονομάζεται ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα που είχε εμφανιστεί στην μύτη της. Ο καρκίνος της αντιμετωπίστηκε με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, αλλά δυστυχώς, μεγάλο μέρος της μύτης και του ουρανίσκου της υπέστησαν ζημιές από τις θεραπείες.
Έγιναν προσπάθειες για την αντικατάσταση της μύτης μέσω ανακατασκευών και προθετικών προσώπου, αλλά καμία δεν βρέθηκε να είναι κατάλληλη για την ασθενή. Στη συνέχεια, δοκιμάστηκε μια νέα τεχνική που χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής.
Οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναδημιουργήσουν την μύτη με τρισδιάστατη εκτύπωση ενός βιοϋλικού που χρησιμοποιείται στην ιατρική για να αντικαταστήσει όλα ή μέρος των οργάνων και των ιστών του σώματος. Αν και η εν λόγω τεχνική είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, κανείς δεν την είχε δοκιμάσει ως τρόπο ανάπτυξης νέας μύτης.
Ένα εμπόδιο που αντιμετώπισαν οι επιστήμονες στην ανάπτυξη της μύτης ήταν η έλλειψη αιμοφόρων αγγείων. Αλλά με την εμφύτευση του τρισδιάστατου εκτυπωμένου μοσχεύματος στο χέρι της ασθενούς, κατάφεραν να το ξεπεράσουν. Μετά από δύο μήνες στο χέρι, η μύτη ανέπτυξε τη δική της κυκλοφορία αίματος που μπορούσε να κοπεί και να επανασυνδεθεί στο πρόσωπό της χρησιμοποιώντας μικροχειρουργική για τη σύνδεση των αγγείων.
“Αν και ιδιαίτερα εύθραυστη, η δημιουργία και η τρισδιάστατη εκτύπωση της μύτης κατέστη δυνατή χάρη στη συνεργασία μεταξύ ιατρικών ομάδων και της εταιρείας Cerhum, ενός Βέλγου κατασκευαστή”, έγραψε η CHU de Toulouse στο Facebook:
“Σήμερα η μεταμόσχευση είναι επιτυχής. Μετά από ανάπτυξη στο χέρι για δύο μήνες, η συσκευή μπόρεσε να μεταμοσχευθεί στη ρινική περιοχή και να επαναγγειωθεί με επιτυχία”.
Πηγή: https://www.iflscience.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τομοσύνθεση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την τρισδιάστατη μαστογραφία
Επεμβάσεις διακαθετηριακών βαλβίδων με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης και μοντελοποίησης
Δημιουργήθηκε ο πρώτος κερατοειδής χιτώνας ματιού από 3-D βιο-εκτυπωτή