Μία «τρομερή» μορφή ευλογιάς των πιθήκων (ή mpox, όπως είναι πλέον η επίσημη ονομασία της) εντόπισαν επιστήμονες από τη Βρετανία, σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή λόγω προχωρημένης HIV/AIDS λοίμωξης.
Οι ερευνητές λένε ότι αυξημένο κίνδυνο μπορεί να διατρέχουν και οι πάσχοντες από ανοσοκαταστολή λόγω άλλων αιτιών, όπως:
- Η μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου (π.χ. νεφρού, καρδιάς)
- Οι αιματολογικές κακοήθειες (καρκίνος του αίματος)
Ωστόσο επισημαίνουν ότι έως στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ανάλογα κρούσματα σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες.
Οι επιστήμονες καλούν όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για HIV, να ελέγχονται και για τον ιό της mpox. Φρονούν επίσης ότι η mpox πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τις σοβαρές λοιμώξεις που είναι επικίνδυνες για τους ασθενείς με προχωρημένο HIV.
Από την Αφρική σε όλο τον κόσμο
Η ευλογιά των πιθήκων, όπως ονομαζόταν η νόσος εκείνη την εποχή, εμφανίστηκε ξαφνικά σε μη ενδημικές χώρες τον Μάιο του 2022. Έως τότε, σποραδικά κρούσματά της αναφέρονταν μόνο σε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής.
Η επιδημία του 2022 είχε ως επακόλουθο να μολυνθούν σχεδόν 85.000 άνθρωποι σε 110 χώρες του κόσμου. Καταγράφηκαν επίσης 93 θάνατοι. Στην χώρα μας καταγράφηκαν 85 κρούσματα, σε άνδρες ηλικίας 16 έως 62 ετών (μέση ηλικία: 37 έτη).
Πολλά από τα παγκόσμια κρούσματα αφορούσαν άνδρες που έκαναν σεξ με άνδρες. Επιπλέον, το 38% έως 50% των ασθενών που διαγνώσθηκαν με mpox ήσαν και φορείς του ιού HIV, αναφέρει ο βρετανικός Guardian. Η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή (αντιϊικά φάρμακα για το AIDS) και ζουν μια φυσιολογική ζωή.
Η νέα μελέτη
Με αφορμή αναφορές για μία εξαιρετικά σοβαρή μορφή της mpox σε ασθενείς με προχωρημένο HIV, επιστήμονες από 19 χώρες αποφάσισαν να εξετάσουν τα κλινικά χαρακτηριστικά και την έκβαση της mpox στους ασθενείς αυτούς.
Έτσι, ενέταξαν στη μελέτη τους 382 ασθενείς με προχωρημένη HIV/AIDS λοίμωξη και mpox. Οι 27 από αυτούς έχασαν τελικά τη ζωή τους κατά την πρόσφατη επιδημία.
Η ηλικία των ασθενών κυμαινόταν από 30 έως 43 ετών. Την εποχή που διαγνώστηκαν με mpox, περισσότεροι από εννέα στους δέκα (οι 349 ή ποσοστό 91%) ήσαν ήδη φορείς του ιού HIV. Το 65% από αυτούς ακολουθούσαν πιστά την αντιρετροϊκή αγωγή τους. Το 8% είχαν προχωρημένη HIV/AIDS λοίμωξη και έπασχαν από ευκαιριακές λοιμώξεις.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ο ιός της mpox συμπεριφερόταν εντελώς διαφορετικά στους ασθενείς με προχωρημένη HIV/AIDS λοίμωξη.
«Φυσιολογικά, προσβάλλει την περιοχή του σώματος γύρω από το σημείο εισόδου του σε αυτό», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Chloe Orkin, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. «Στους ασθενείς αυτούς, όμως, εξαπλωνόταν σε όλο το σώμα. Προκαλούσε επίσης μαζικές, καταστροφικές, ελκώδεις δερματικές βλάβες. Τους προκαλούσε επίσης πνευμονοπάθεια. Ήταν μία τρομερή λοίμωξη».
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Όπως γράφουν οι ερευνητές, στους ασθενείς με προχωρημένη HIV/AIDS λοίμωξη ήταν πολύ πιο συχνές οι δευτερογενείς λοιμώξεις και η σήψη (σηψαιμία).
Σχεδόν ο ένας στους τρεις πάσχοντες (το 28%) χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Επιπλέον, έχασαν κατά μέσον όρο τη ζωή τους το 15% των ασθενών με προχωρημένο HIV/AIDS και ανοσοκαταστολή. Ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ασθενών με το πιο εξασθενημένο ανοσοποιητικό έφτασε το 27%.
Δεν κινδυνεύουν όλοι
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι δεν κινδυνεύουν όλοι οι φορείς του ιού HIV να εκδηλώσουν αυτή τη σοβαρή μορφή της mpox. Όσοι λαμβάνουν με συνέπεια την αντιρετροϊκή αγωγή τους και έχουν τον ιό υπό έλεγχο, έχουν παρόμοια συμπτώματα με τους πάσχοντες από mpox χωρίς HIV λοίμωξη. Έχουν επίσης την ίδια πρόγνωση με αυτούς.
Ωστόσο κινδυνεύουν όσοι έχουν επίπεδα CD4 λεμφοκυττάρων κάτω από 200 ανά κυβικό χιλιοστό (mm3) αίματος. Ο αριθμός αυτών των κυττάρων δείχνει πόσο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό σύστημα.
Στους ασθενείς που κινδυνεύουν συμπεριλαμβάνονται όσοι δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού HIV. Και αυτό, διότι τα συμπτώματα της λοίμωξης συχνά δεν εκδηλώνονται εάν δεν μειωθούν αρκετά τα επίπεδα των CD4 λεμφοκυττάρων.
Γι’ αυτό τον λόγο, οι ερευνητές συνιστούν να ελεγχθούν για AIDS όλοι όσοι πάσχουν από mpox. Συνιστούν επίσης όσοι φορείς του HIV κολλήσουν τον ιό της mpox, να μετρούν τα επίπεδα των CD4 λεμφοκυττάρων στο αίμα τους.
«Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Έχουμε πλέον μία νόσο, την mpox, που κυκλοφορεί σε χαμηλά επίπεδα σε όλο τον κόσμο. Η νόσος αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία στους ασθενείς με HIV/AIDS λοίμωξη. Και πεθαίνουν μέσα σε ένα μήνα», προειδοποίησε η Dr. Orkin.
Φωτογραφία: iStock