Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να κρατάνε μεγάλη τσάντα, η οποία περιέχει μέσα… τα πάντα! Αλλά, εάν είστε μια γυναίκα που ζυγίζει 60 κιλά, καλό θα ήταν να ζυγίζετε και την τσάντα σας ώστε το βάρος της να μην ξεπερνάει τα 6 κιλά (κατά προτίμηση θα πρέπει να ζυγίζει πολύ λιγότερο). Θα σας βοηθήσει το να ελέγχετε καθημερινά τι περιέχει η τσάντα σας και να αφαιρείται τα αντικείμενα που αναμένετε πως δεν θα χρησιμοποιήσετε μέσα στην ημέρα. Αν έχετε αυτοκίνητο, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κρατάτε σε αυτό μια δεύτερη τσάντα πάντα, και να βάζετε εκεί όσα αντικείμενα σας θα σας είναι περιττά κάθε φορά που θα φτάνετε στον προορισμό σας.
Για τους άνδρες, είναι πιο πιθανό να έχουν το πορτοφόλι τους στην πίσω τσέπη του παντελονιού τους, αφού αυτό τους βολεύει περισσότερο στις κινήσεις τους. Αλλά το πρόβλημα με το πορτοφόλι είναι διαφορετικό από την τσάντα. Δεν είναι το βάρος του που σας προκαλεί προβλήματα, αλλά το γεγονός ότι κάθεστε με το πορτοφόλι ακόμα στην πίσω τσέπη και έτσι δεν ευθυγραμμίζεται σωστά η σπονδυλική σας στήλη. Αυτό ασκεί πολύ μεγαλύτερη πίεση στους ραχιαίους μυς από όση νομίζετε και, μακροπρόθεσμα, οδηγεί σε προβλήματα στην μέση. Στόχος είναι το πάχος του πορτοφολιού να μην ξεπερνάει το 1 εκατοστό. Βγάλτε από μέσα όσα χαρτιά και κάρτες δεν χρειάζεστε και προσπαθήστε να κρατάτε τα κέρματα ξεχωριστά στην μπροστινή τσέπη του παντελονιού σας.
Μικρά παιδιά
Η σχολική τσάντα του παιδιού πρέπει να ακολουθεί τον ίδιο κανόνα του 10% του συνολικού βάρους και να μην ξεπερνάει ποτέ αυτό το όριο. Σύμφωνα με τον δρ Robert Delgado, ειδικός ευεξίας και χειροπράκτη από το Κέιπ Τάουν, τα παιδιά που κουβαλάνε πολύ βαριές τσάντες στο σχολείο, τείνουν να σκύβουν το κεφάλι τους προς τα εμπρός, καθώς προσπαθούν να αντισταθμίσουν το μεγάλο βάρος στην πλάτη τους. Αυτή η πίεση στους μυς της πλάτης και του αυχένα ωθεί το σώμα να πάρει μια αφύσικη ευθυγράμμιση.
Τα παιδιά μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα ή πόνο αμέσως, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να αναπτύξουν διάφορα προβλήματα από αυτή την κακή συνήθεια.
Βλάπτει την πλάτη των παιδιών
Μια μελέτη από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, εφάρμοσε μέθοδο με μαγνητική τομογραφία για να δείξει το πώς τα βαριά σακίδια μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην πλάτη των παιδιών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βαριά σχολική τσάντα είναι υπεύθυνη για πολύ αυξημένο πόνο στην πλάτη, το οποίο εν μέρει μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στο ύψος κάποιου μεσοσπονδύλιου δίσκου ή σε παρατεταμένη καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης.
Μειώστε το φορτίο
Η Susan Grobler, φυσιοθεραπεύτρια από την Πρετόρια, λέει: “Οι μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και σχετίζονται με την καθιστική ζωή που κάνουμε. Πρέπει να περπατάμε τουλάχιστον ένα λεπτό για κάθε λεπτό που καθόμαστε προκειμένου να βελτιώσουμε την ευελιξία και την αντοχή μας”.
Δείτε μερικούς βασικούς κανόνες για την προστασία της μέσης σας από την τσάντα που κουβαλάτε:
- Γενικά: Όσο πιο ελαφριά είναι η τσάντα σας, τόσο το καλύτερο. Ο άνθρωπος είναι έτσι “σχεδιασμένος” ώστε να κινείται χωρίς περιορισμούς. Θα πρέπει να περπατάτε σαν “χαλαροί στρατιώτες”, δηλαδή να μπορείτε να κινήστε ελεύθερα και τα δύο χέρια σας στον ρυθμό του βαδίσματός σας. Κάθε τσάντα που περιορίζει την κίνηση αυτή μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, ειδικά αν είναι πολύ βαριά, ή αν την κρατάτε για μεγάλες χρονικές περιόδους.
- Τσάντα ή σακίδιο πλάτης για laptop: Κατά προτίμηση θα πρέπει να μην χρησιμοποιήσετε τίποτα από τα δύο, αφού οι φορητοί υπολογιστές είναι γενικά αρκετά βαρείς. Ωστόσο, αν αυτή είναι η μόνη επιλογή σας, τότε επιλέξτε ένα σακίδιο, καθώς σας επιτρέπει να κινείτε και τα δύο χέρια ελεύθερα στο βάδισμα.
- Πόσο κακό είναι για την πλάτη αν χρησιμοποιείτε μόνο το ένα λουρί από το σακίδιο πλάτης: Γενικά, καλό είναι να μην το κάνετε ποτέ, αλλά παίζει ρόλο και το βάρος και η διάρκεια που θα κρατήσετε ένα σακίδιο με αυτό τον τρόπο. Μια ελαφριά τσάντα, που την μεταφέρετε με το ένα λουρί στον έναν ώμο για σύντομο χρονικό διάστημα και που δεν περιορίζει την κίνησή σας, είναι γενικά εντάξει αν έχει μόνο ένα λουρί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόνοι σε μέση, αυχένα, χέρια και πόδια: Οι κανόνες στην σωστή στάση σώματος [pics + vid]
Πόνος στην πλάτη όταν ξυπνάτε: Πώς θα βρείτε ανακούφιση
Πόνος χαμηλά στην πλάτη: Αίτια, ανάλυση και ποιες κινήσεις θα σας ανακουφίσουν [vids]
Πόνος στην πλάτη: Τι ρόλο παίζει το κάπνισμα και το άγχος – Όλα τα στοιχεία
Σεξ και πόνος στην μέση: Ποια στάση είναι καλύτερη
Πόνος στην μέση: Τα πρώιμα συμπτώματα – Στάση σώματος και τι πρέπει να αλλάξετε