Τσίχλα: Πότε είναι επικίνδυνη για την υγεία, τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει
Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ότι είναι επικίνδυνο να καταπιούμε την τσίχλα μας, γιατί θα «κολλήσει» στο στομάχι μας; Και πόσες φορές δεν το έχουμε κάνει είτε κατά λάθος είτε επειδή δεν είχαμε πού να την πετάξουμε; Όμως, τι ισχύει στην πραγματικότητα και πόσο επικίνδυνο είναι, τελικά, για την υγεία μας;
Αν και δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνο για την υγεία μας, το να καταπίνουμε την τσίχλα που μασάμε δεν είναι καλή συνήθεια, λέει ο Δρ Ari Lamet, γαστρεντερολόγος στο Χόλιγουντ της Φλόριντα.
«Το να καταπιούμε μια τσίχλα μια στις τόσες δεν είναι, λογικά, πρόβλημα, αν έχετε φυσιολογικό γαστρεντερικό σωλήνα και δεν έχετε παρουσιάσει εντερική απόφραξη (ΣτΜ: αυτό που λέμε «ειλεό»)», ανέφερε ο Lamet στο Fox News Digital.
Πότε είναι επικίνδυνη η κατάποση
Ισχύουν, λοιπόν, ή δεν ισχύουν οι προειδοποιήσεις για το στομάχι και την πέψη της;
Η αλήθεια είναι ότι η τσίχλα δεν χωνεύεται καθόλου, λέει ο γαστρεντερολόγος.
«Η τσίχλα είναι μη εύπεπτη (και δεν έχει θρεπτική αξία), οπότε, κάποια στιγμή, θα βγει στις κενώσεις σας», τονίζει.
Η Δρ Kerry Frommer Firestein, παιδίατρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ένωσης Allied Physicians Group στη Νέα Υόρκη, συμφωνεί ότι η κατάποση μίας τσίχλας πιθανότατα θα έχει ελάχιστη έως μηδενική επίδραση στην υγεία μας.
Όπως λέει, αυτό που μασάμε από την τσίχλα δεν μπορεί να αφομοιωθεί, αλλά θα το αποβάλουμε με τις κενώσεις μέσα στο επόμενο 24ωρο πάνω-κάτω.
Ωστόσο, η κατάποση τσίχλας μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για μερικούς ανθρώπους, προειδοποιούν οι γιατροί.
Αν έχετε κάνει χειρουργική επέμβαση στο γαστρεντερικό σύστημα ή αν έχετε παρουσιάσει ειλεό, είναι καλύτερο να μην την καταπιείτε, λέει ο Lamet.
Επίσης, η κατάποση θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη για κάποιον που καταπίνει μεγάλες ποσότητες σε τακτική βάση, σημειώνει η Firestein.
Μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο εάν την καταπιούμε μαζί με άλλα μη τρόφιμα, προσθέτει, γιατί θα μπορούσαν να κολλήσουν όλα μεταξύ τους και να δημιουργήσουν πρόβλημα.
Μασώντας τσίχλα, επίσης, καταπίνουμε περισσότερο αέρα από το συνηθισμένο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα, προειδοποιεί.
Επιπλέον, το μάσημα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη γνάθο που οδηγούν σε πόνο στη γνάθο, πονοκεφάλους και πόνους στα αυτιά, λέει.
Ακόμη, όμως, κι αν δεν ανήκετε σε καμία από αυτές τις κατηγορίες υψηλότερου κινδύνου, καλό είναι να αποφεύγετε να καταπίνετε την τσίχλα σας, λέει ο Lamet: «Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε μια εντερική απόφραξη είναι να μην την καταπιείτε ποτέ».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Απολέπιση: Πόσο απαραίτητη είναι σύμφωνα με μία δερματολόγο του Harvard
80χρονη πέθανε μετά από κτύπημα τράγου – Μολύνθηκε με στρεπτόκοκκο Α