Βαριά κατάγματα πυέλου (λεκάνης) και κοτύλης: Νέα τεχνική ελάχιστης παρεμβατικότητας
Γράφει ο ορθοπαιδικός χειρουργός δρ. Σπύρος Δαρμανής Μ.Sc., Ph.D
Κάθε τέτοια εποχή χάνουμε πολλά νεαρά άτομα στην άσφαλτο, στις μεγάλες πόλεις και πολύ περισσότερο στα νησιά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρα από τα άτομα που χάνονται, δημιουργείται και μεγάλος αριθμός αναπήρων με τραγικές προεκτάσεις τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειες τους. Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας πέρα από την πρόληψη βρίσκεται και στην αντιμετώπιση αυτών των κακώσεων ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την αποφυγή των αναπηριών και με τη γρήγορη επιστροφή στην προτέρα τους ζωή και εργασία.
Φυσικά στους πολυτραυματίες (τα άτομα με βαριές κακώσεις σε διάφορα συστήματα π.χ κάταγμα πυέλου, με κατάγματα πλευρών, ρήξη του σπληνός και του εντέρου) δεν προχωρούμε στην τεχνική αυτή για να έχουν οι τραυματισμένοι αισθητικώς μικρότερη τομή δέρματος, αλλά για άλλους σοβαρότερους λόγους. Ειδικότερα γνωρίζουμε ότι σε πολυτραυματίες όσο συντομότερα πραγματοποιηθεί η οριστική σταθεροποίηση των καταγμάτων τους τόσο καλύτερη θα είναι η λειτουργική τους έκβαση, με μεγάλη πιθανότητα να μην έχουν τελικά αναπηρία.
Επίσης είναι γνωστό από τη διεθνή βιβλιογραφία ότι οι πολυτραυματίες δεν γίνεται να χειρουργηθούν άμεσα αλλά πρέπει πολλές φορές να περιμένουμε μέχρι και 20 ημέρες όταν θα έχει ηρεμήσει η ανοσοφλεγμονώδης τους κατάσταση, χρονικό διάστημα που όταν χειρουργηθούν ανοικτά με τον κλασσικό τρόπο να είναι πλέον αργά για να πετύχεις ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Εδώ λοιπόν έρχεται η χειρουργική χαμηλής παρεμβατικότητας, η οποία και σε αυτόν τον απαιτητικό τομέα επιτρέπει να χειρουργηθεί ο ασθενής άμεσα, την πρώτη κιόλας ημέρα να σταθεροποιηθούν τα κατάγματά του, να ελεγχθεί κατά πόσο έχουν αναταχθεί (έχουν έρθει στη θέση τους τα παρεκτοπισμένα τμήματα οστού) με την τρισδιάστατη απεικόνιση κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Όλα τα προηγούμενα συμβαίνουν χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση στην ήδη ευαίσθητη του υγεία. Έτσι ο ασθενής ανανήπτει τάχιστα, σηκώνεται από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και αντί να πάει στην εντατική για αρκετές ημέρες (με αρνητική πολλές φορές εξέλιξη) συνήθως πηγαίνει σε μερικές ημέρες στο σπίτι του.
Φυσικά δεν είναι όλοι οι ασθενείς ούτε όλα τα κατάγματα ίδια, οπότε απαιτείται εξατομικευμένη θεραπεία ανάλογα με τις περιστάσεις.