Iatropedia

Βγάλτε με…υγεία τα ρούχα από την ναφθαλίνη!

Το σκηνικό του καιρού άλλαξε άρδην. Έφτασε η ώρα να μαζευτούν τα καλοκαιρινά και να βγουν τα χειμωνιάτικα ρούχα. Η ''ανακατανομή'' αυτή αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καθαρίσουμε, να αερίσουμε, αλλά και να τακτοποιήσουμε καλύτερα την γκαρνταρόμπα μας. Οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν τον καλό αερισμό αλλά και την σχολαστική καθαριότητα της ντουλάπας τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο προκειμένου να απομακρύνονται οι μυρωδιές, η μούχλα η υγρασία αλλά και η σκόνη.

Παράλληλα συμβουλεύουν να αποφεύγεται η ναφθαλίνη αφού η χρήση της έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση σοβαρών βλαβών στην υγεία.

Μετρήσεις που έχουν γίνει σε ντουλάπες σπιτιών που βρίσκονται στο κέντρο αστικών περιοχών ανιχνεύθηκαν ρύποι που προέρχονταν από την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

για να μη μυρίζουν τα ρούχα όταν βγαίνουν από τη ντουλάπα.

Για να απαλλαγείτε από την ''μυρωδιά'' της κλεισούρας ή της μούχλας καλό είναι να τα αφήσετε στον ήλιο και στον καθαρό αέρα για δύο ημέρες το αργότερο αφού αν μείνουν παραπάνω μπορεί να ξεθωριάσουν.

Όσα μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο , βυθίστε τα σε μια λεκάνη με νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει 1 ή 1 ½ φλιτζάνι λευκό ξίδι.

Ως μια ακόμη εναλλακτική λύση προτείνονται τα μη τοξικά και βιοδιασπώμενα βιολογικά σπρέι αφαίρεσης οσμής.

Επίσης η τοποθέτηση λεβάντας μέσα στα ρούχα βοηθάει στο να εξαφανιστούν οι “αποπνικτικές μυρωδιές”.

Πάντως οι ειδικοί συνιστούν να μην αφήνετε ποτέ τα ρούχα με οσμή στο στεγνωτήριο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα μην γυρνάτε το κουμπί του πλυντηρίου σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί αυξάνουν την μυρωδιά και κάνουν τα ρούχα να μυρίζουν χειρότερα.

Παράλληλα συνιστούν να μην παραφορτώνουμε τις ντουλάπες γιατί έτσι τα ρούχα δεν αερίζονται σωστά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα δυσάρεστης οσμής.

Τακτοποίηση και φροντίδα χρειάζονται επίσης και τα παπούτσια, για να μην μαζεύουν μύκητες και έχουν άσχημη οσμή.

Πώς θα απαλλαγούμε από το σκόρο

Ο σκόρος είναι ένα έντομο που ανήκει στην οικογένεια των λεπιδόπτερων και ζει μέσα στο σπίτι, καθώς τρέφεται με τις ίνες των ρούχων, αλλά και με τα συστατικά των αποξηραμένων λεκέδων που υπάρχουν στα υφάσματα.

Για να τον ξεφορτωθούμε αποφεύγουμε να κρεμάσουμε «βρόμικα» ρούχα στην ντουλάπα.

Για καλό και για κακό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αντισκορικό φυτικό σκεύασμα με λεβάντα την μυρωδιά της οποίας απεχθάνεται ο σκόρος.

Πώς θα απαλλαγούμε από τη μούχλα

Οι μύκητες της μούχλας αποτελούν το δεύτερο εχθρό που έχουν να αντιμετωπίσουν τα αποθηκευμένα ρούχα, μετά το σκόρο.

Για την αντιμετώπιση τους απαιτείται να αερίζουμε τακτικά τις ντουλάπες, ώστε να περιορίσουμε την υγρασία στο εσωτερικό τους. Προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο εξειδικευμένο προϊόν που απορροφά την υγρασία, όπως είναι το άνυδρο θειικό άπας του ασβεστίου.

Επίσης, ένα έξυπνο τρικ για να εμποδίσουμε την ανάπτυξη μυκήτων στις ντουλάπες και τα συρτάρια είναι να πλένουμε 2-3 φορές το χρόνο τις εσωτερικές τους επιφάνειες με αλατόνερο στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο λευκό ξίδι.

Μαγειρική σόδα μπορεί επίσης να απορροφήσει τις μυρωδιές όταν τοποθετείται σε κλειστούς χώρους, όπως ένα ντουλάπι ή στη ντουλάπα.

Κάποια απορρυπαντικά προϊόντα δεν είναι μόνο για τον καθαρισμό των ρούχων, αλλά και δίνουν μια ωραία μυρωδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν χαλάνε τα ''υδραυλικά'' στον άνδρα!

Ο δεκάλογος υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής!

Όχι στα αντιβιοτικά για ψύλλου πήδημα!