Βήχας: Πότε και πως μπορεί να μας προκαλέσει κάταγμα στα πλευρά

  • Ρούλα Τσουλέα
βήχας
Τι επιπλοκές μπορεί να έχει ο παροξυσμικός, δυνατός βήχας. Πώς μπορεί να οδηγήσει στο κάταγμα.

Τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει ο δυνατός, επίμονος βήχας φέρνει στο προσκήνιο η περίπτωση ενός 54χρονου στην Ιταλία, ο οποίος έπαθε κάταγμα σε μία από τις πλευρές του εξαιτίας του.

Ο άγνωστος άνδρας από το Μιλάνο ήταν μανιώδης καπνιστής. Επιπλέον πριν από λίγα χρόνια ενεπλάκη σε ατύχημα, που είχε εξασθενήσει τον θώρακά του.

Το 2023 εκδήλωσε αλλεπάλληλες παροξύνσεις ασυγκράτητου βήχα, που τον οδήγησαν στο νοσοκομείο με αφόρητο πόνο στην αριστερά πλευρά του θώρακά του. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε μεγάλο κάταγμα στην όγδοη πλευρά, το οποίο άφηνε κενό άνω των 3,5 εκατοστών στη μέση του οστού.

Το κάταγμα δεν επουλώθηκε με την πάροδο του χρόνου, εν μέρει λόγω του χρόνιου βήχα του. Έτσι, ο 54χρονος χειρουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, με τους γιατρούς να αφαιρούν τμήμα της πλευράς και να το αντικαθιστούν με μεταλλική ράβδο.

Εντός 24 ωρών από την χειρουργική επέμβαση, ο πόνος του 54χρονου είχε υποχωρήσει εντελώς. Έξι εβδομάδες αργότερα, εξακολουθούσε να μην έχει συμπτώματά, ενώ τα χειρουργικά τραύματά του είχαν επουλωθεί.

Οι πιθανοί κίνδυνοι

Η περίπτωση αυτή περιγράφεται λεπτομερώς στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Case Reports. Μολονότι ακούγεται πρωτοφανής, δεν είναι. Στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά κατά τα οποία ο δυνατός βήχας οδήγησε σε κάταγμα πλευρών.

Στην πραγματικότητα, τα κατάγματα αυτά δεν είναι η μοναδική επιπλοκή που μπορεί να έχει ο δυνατός, ασυγκράτητος βήχας.

Ο βήχας είναι ένας σημαντικός αμυντικός μηχανισμός, που μας βοηθεί να εξωθούμε ερεθιστικές ουσίες ώστε να μην εισέλθουν στην τραχεία και τους βρόγχους μας. Όταν είναι παροξυσμικός και πολύ δυνατός σχετίζεται με επιπλοκές όπως:

  • Πνευμοθώρακας (είναι η μη φυσιολογική συσσώρευση αέρα ανάμεσα στον πνεύμονα και το τοίχωμα του θώρακα)
  • Κήλη πνεύμονα (είναι η προβολή τμήματος του πνεύμονα από οπή στο θωρακικό τοίχωμα)
  • Κατάγματα πλευρών

Τα κατάγματα των πλευρών

Η πιο συχνή επιπλοκή είναι τα κατάγματα των πλευρών. Τα κατάγματα που προκαλεί ο βήχας συνήθως αναπτύσσονται λόγω υποκείμενης παθολογίας, όπως: https://erj.ersjournals.com/content/40/Suppl_56/P3704

  • Η οστεοπόρωση
  • Η νεφρική ανεπάρκεια
  • Μεταστατικοί όγκοι

Έχουν, όμως, αναφερθεί και περιστατικά σε ενήλικες που ήσαν καθ’ όλα υγιείς. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αιτία του κατάγματος κρίθηκε πως ήταν η συνεχής μηχανική πίεση στις πλευρές λόγω του βήχα. Όταν η ισχύς του βήχα είναι μεγαλύτερη απ’ όση μπορεί να απορροφήσει η ελαστικότητα των πλευρών, μπορεί να εκδηλωθεί κάταγμα.

Ρόλο μπορεί επίσης να παίξει η δυνατή έλξη που ασκούν στις πλευρές οι θωρακικοί μύες, καθώς τους προκαλεί σύσπαση ο βήχας.

Τα κατάγματα που προκαλεί ο βήχας είναι πιο συχνά από την 5η έως και την 9 πλευρά. Στο 85% των περιπτώσεων παρατηρούνται έπειτα από επίμονο βήχα που διαρκεί περισσότερο από 3 εβδομάδες.

Σύμφωνα με διάφορα περιστατικά που έχουν δημοσιευθεί στην ιατρική βιβλιογραφία, κάταγμα λόγω δυνατού βήχα έχει παρατηρηθεί ακόμα και σε νεαρούς ενήλικες.

Επιπλέον, μπορεί να μην είναι μεμονωμένα, αλλά πολλαπλά όπως δείχνει η περίπτωση 50χρονου καπνιστή ο οποίος υπέστη 6 κατάγματα σε 5 πλευρές, βήχοντας επί 2,5 μήνες.

Φωτογραφία: iStock