Βιοεκτυπωμένα επιθέματα επουλώνουν καρδιακά τραύματα
Σε ένα επίτευγμα που χαρακτήρισαν ορόσημο, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ (UTS) έδειξαν ότι βιο-μηχανικοί καρδιακοί ιστοί μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αναρρώσουν από βλάβες που προκαλούνται στην καρδιά μετά από ένα σοβαρό έμφραγμα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο κορυφαίο ακαδημαϊκό περιοδικό Bioprinting.
Η καινοτόμος τεχνολογία αφορά τη δημιουργία εξατομικευμένων “βιο-μελανιών”, κατασκευασμένων από βλαστοκύτταρα του ασθενούς. Αυτά τα “βιο-μελάνια” χρησιμοποιούνται στην τρισδιάστατη εκτύπωση καρδιακών ιστών για την επιδιόρθωση του νεκρού ιστού που προκαλείται από καρδιακές προσβολές.
“Χάρη στην μελέτη μας έχουμε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι βιομηχανικοί καρδιακοί ιστοί λειτουργούν στο σώμα μετά την μεταμόσχευσή τους”, δήλωσε η δρ. Carmine Gentile, επικεφαλής της Ομάδας Καρδιαγγειακής Αναγέννησης στο UTS.
“Η μελέτη μας έδειξε ότι τα βιο-μηχανικά επιθέματα ήταν η καλύτερη και πιο ισχυρή θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Τα επιθέματα που δημιουργήθηκαν με άλλες προσεγγίσεις είτε δεν προκάλεσαν καμία βελτίωση, είτε η όποια βελτίωση ήταν ασυνεπής. Τα βιομηχανικά μας επιθέματα υπόσχονται να είναι ασφαλέστερα, πιο συνεπή και οικονομικά αποδοτικά για τον ασθενή”.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια συχνή επιπλοκή της καρδιακής νόσου. Η ανεπαρκής παροχή αίματος έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο του καρδιακού ιστού σε μια πληγείσα περιοχή. Ως εκ τούτου μπορεί να απαιτηθεί ισόβια φαρμακευτική θεραπεία.
Η καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου σημαίνει ότι ορισμένοι ασθενείς εντάσσονται απλά σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς.
“Επειδή αυτή η τεχνολογία θα επιτρέψει στους ασθενείς να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους βλαστοκύτταρα για να δημιουργήσουν αυτά τα επιθέματα, όχι μόνο μπορούν δυνητικά να μειώσουν δραματικά το τραύμα και το κόστος μιας μεταμόσχευσης καρδιάς, αλλά και να αποφύγουν εμπόδια όπως το σώμα που απορρίπτει τους ιστούς του δότη”, είπε η δρ. Gentile.
Περαιτέρω δοκιμές για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αυτής της τεχνολογίας βρίσκονται σε εξέλιξη πριν από την έναρξη κλινικών δοκιμών.
Η Heart Research Australia, ένας βασικός εταίρος χρηματοδότησης της έρευνας, επαίνεσε την πρόοδο που έγινε από την δρ. Gentile και την ερευνητική της ομάδα στην προσπάθεια να βελτιώσουν τα απογοητευτικά μέχρι σήμερα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις.
“Είναι υπέροχο να ακούς ότι αυτή η ερευνητική συνεργασία έχει αποδειχθεί επιτυχημένη και τώρα μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας να βοηθήσει τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που πλήττονται από καρδιακή ανεπάρκεια κάθε χρόνο”, δήλωσε η Nicci Dent, διευθύνουσα σύμβουλος της Heart Research Australia.
Πηγή: https://scitechdaily.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δείτε τι ρόλο παίζει στην υγεία το πόσο… στρογγυλή είναι η καρδιά σας!
Καρδιά: Καλή η παραμικρή απώλεια βάρους ακόμα και αν το ξαναπάρετε – Τι να κάνετε αν συμβεί αυτό
Σχεδόν οι μισοί άνω των 40 ετών μπορεί να έχουν “κρυφή” καρδιακή νόσο: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Παλμοί καρδιάς: Πώς να σταματήσετε το «φτερούγισμα» ή τον ακανόνιστο παλμό της καρδιάς
φωτό: iStock