Βιταμίνη D: Τα συμπληρώματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αυτοάνοσης νόσου
Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την βιταμίνη D και τα αυτοάνοσα νοσήματα εξέτασαν τα επίπεδα βιταμίνης D σε άτομα με αυτοάνοση νόσο, ή σε άτομα που συνεχίζουν να αναπτύσσουν ένα. Άλλες μελέτες έχουν υποδείξει τις ευεργετικές επιδράσεις του συμπληρώματος στο ανοσοποιητικό σύστημα.
“Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D κάνει πολλά θαυμάσια πράγματα για το ανοσοποιητικό σύστημα στις μελέτες σε ζώα”, λέει η δρ. Karen Costenbader από το νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη. “Αλλά ποτέ δεν είχαμε αποδείξει ότι η χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να αποτρέψει την αυτοάνοση νόσο”, πρόσθεσε.
Πώς έγινε η νέα έρευνα για την βιταμίνη D
Η δρ. Costenbader και οι συνεργάτες της χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες σχεδόν 26.000 άτομα στις ΗΠΑ που ήταν 50 ετών και άνω, δίνοντάς τους είτε συμπληρώματα βιταμίνης D είτε εικονικό φάρμακο.
“Το σπουδαίο με τις τυχαιοποιημένες δοκιμές είναι ότι απαντούν πραγματικά στο ερώτημα της αιτιότητας”, λέει η δρ. Costenbader.
Οι ερευνητές παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για περίπου πέντε χρόνια για να μετρήσει την ανάπτυξη αυτοάνοσων καταστάσεων, όπως:
- ρευματοειδής αρθρίτιδα
- αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα
- ψωρίαση
Ανακάλυψαν ότι μια δόση 2.000 διεθνών μονάδων (IU) βιταμίνης D την ημέρα μείωσε την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων κατά 22%, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.
Αυτή είναι μια μεγαλύτερη δόση από την τυπική 400 IU που συνιστάται κατά κανόνα από τους ειδικούς.
Δεν είναι σαφές το πώς η βιταμίνη D προλαμβάνει την αυτοάνοση νόσο, αλλά γνωρίζουμε ότι υποβάλλεται σε επεξεργασία στο σώμα για να παράγει μια ενεργή μορφή, που μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά των κυττάρων του ανοσοποιητικού.
“Υπάρχουν διαβαθμίσεις πιθανών μηχανισμών”, λέει η δρ. Costenbader. “Θα μπορούσε να είναι ότι η βιταμίνη D βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να διακρίνει μεταξύ του εαυτού [του φυσιολογικού ιστού του σώματος] και του μη εαυτού [όπως τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες] ή ότι βοηθά στην μείωση των φλεγμονωδών αποκρίσεων στον εαυτό”.
Η δρ. Costenbader συμβουλεύει τους ασθενείς της να λαμβάνουν 2.000 IU βιταμίνης D την ημέρα, εάν είναι στη σωστή ηλικία και μόνο είναι ασφαλές να το κάνουν. Ωστόσο, δεν το συνιστά σε όλους: “Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν ξεκινήσετε ένα συμπλήρωμα. Μπορεί να υπάρχουν λόγοι που δεν πρέπει να τα πάρετε”, τονίζει.
Οι ερευνητές επεκτείνουν τώρα την έρευνα, για να δουν πόσο διαρκούν τα οφέλη και ελπίζουν να ξεκινήσουν μια νέα δοκιμή σε νεότερους ανθρώπους. “Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη από αυτά τα αποτελέσματα”, σχολίασε η δρ. Costenbader.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The BMJ.
Πηγή: https://www.newscientist.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σημαντική παρενέργεια που έχει η καφεΐνη στην βιταμίνη D του οργανισμού
Το #1 σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη D
Συμπληρώματα και αμπούλες για βιταμίνη D: Πόσο να παίρνετε – Συμπτώματα υπερδοσολογίας