Βιταμίνη D: Τι δείχνει νέα έρευνα για τα συμπληρώματα διατροφής και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να έχουν άλλα οφέλη, αλλά σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, «τα ευρήματά μας δεν υποδηλώνουν οφέλη από τη μακροχρόνια χορήγηση μέτριας ή υψηλής δόσης βιταμίνης D3» για την αποτροπή του διαβήτη τύπου 2, κατέληξε η ομάδα των φινλανδών επιστημόνων, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στις 2 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Diabetologia.
Η νέα έρευνα ακολούθησε δεδομένα από άλλες μελέτες που είχαν δείξει ότι τα άτομα με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τα άτομα που ήταν ήδη προδιαβητικά.
Θα μπορούσε, λοιπόν, μια σχετικά υψηλή δόση συμπληρωμάτων βιταμίνης D να βοηθήσει στη μείωση των ποσοστών διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των ατόμων που δεν είναι προδιαβητικά; Εκείνων, δηλαδή, που δεν διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για σάκχαρο;
Για να το διαπιστώσουν, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Jirki Vyrtanen, από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, ανέθεσαν τυχαία σε σχεδόν 2.300 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω να παίρνουν είτε χάπια εικονικού φαρμάκου είτε 40 ή 80 μικρογραμμάρια συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 την ημέρα, για πέντε χρόνια.
Στο τέλος της πενταετίας, «105 συμμετέχοντες εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2: 38 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, 31 στην ομάδα που λάμβανε 40 μικρογραμμάρια βιταμίνης D3 ημερησίως και 36 στην ομάδα που λάμβανε 80 μικρογραμμάρια βιταμίνης D3 ημερησίως», σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου.
Με άλλα λόγια, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στον ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από το πόση συμπληρωματική βιταμίνη D έπαιρναν.
Η ομάδα του Vytanen δεν είδε επίσης κανένα όφελος από τα συμπληρώματα υψηλής δόσης στα επίπεδα του σακχάρου ή της ινσουλίνης στο αίμα ή σε δείκτες υπέρβαρου/παχυσαρκίας.
Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τους ερευνητές: Για κάθε υγιές, μη διαβητικό άτομο με υγιή επίπεδα βιταμίνης D, η αύξηση της πρόσληψης της βιταμίνης δεν θα μεταβάλει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη ή των κοινών παραγόντων κινδύνου του.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βιταμίνη D: Ελληνική έρευνα διαπιστώνει απρόσμενη δράση κατά του καρκίνου
Υπνική άπνοια: Το μυστικό συστατικό για καλό ύπνο που κρύβεται στο ψυγείο μας
Long Covid: Πώς συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με νέα μελέτη