Iatropedia

Βλέπετε καλά; Αν όχι, ίσως έχετε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσετε άνοια

nearsighted vision impairment

Ανησυχητικά αλλά ελπιδοφόρα ευρήματα νέας μελέτης. Το 90% των προβλημάτων όρασης είναι αντιμετωπίσιμα.

Τα επίμονα προβλήματα όρασης μπορεί να ευθύνονται για πολύ περισσότερα κρούσματα άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως αποκαλύπτει, σχεδόν δύο στα δέκα περιστατικά μπορούν να αποδοθούν στην φτωχή όραση μετά τα 60 έτη. Προγενέστερη μεγάλη μελέτη, που είχε προσδιορίσει 14 τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για άνοια, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως ευθύνεται μόνο για το 2% των κρουσμάτων.

Στη νέα μελέτη ελήφθησαν υπ’ όψιν περισσότερες οπτικές διαταραχές απ’ ό,τι στην προγενέστερη. Η διαφορά αυτή μπορεί να εξηγεί και τη διαφορά στα ευρήματα, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Ophthalmology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, αν και έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες για την δυνητική συσχέτιση της φτωχής όρασης με την άνοια, καμία δεν είχε εξετάσει τον συνολικό αντίκτυπο που έχουν τρία συχνά προβλήματα όρασης. Τα προβλήματα αυτά αφορούν:

Για να διερευνήσουν τον αντίκτυπό τους, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 2.767 εθελοντές ηλικίας 65 ετών και άνω. Όλοι τους υποβλήθηκαν το 2021 σε οφθαλμολογικές εξετάσεις και τεστ νοητικών δεξιοτήτων. Το σχεδόν 55% ήταν γυναίκες.

Διαβάστε ακόμα Έχετε αδιόρθωτα προβλήματα όρασης; Μπορεί να υπονομεύετε την υγεία του μυαλού σας

Τα ευρήματα

Οι επιστήμονες συνέκριναν τα τρία προβλήματα όρασης με την άνοια, υπολογίζοντας τι ποσοστό της εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών μπορούσε να αποδοθεί σε κάθε ένα από αυτά.

Όπως διαπίστωσαν, το σχεδόν 5% των περιστατικών άνοιας μπορεί να αποδοθεί στην διαταραχή της μακρινής όρασης. Αντίστοιχα, το 10% σε διαταραχή της κοντινής όρασης και το 15% σε μειωμένη ευαισθησία στην φωτεινή αντίθεση.

Με τον όρο ευαισθησία στην φωτεινή αντίθεση περιγράφεται η ικανότητα να διακρίνει κανείς τις σκιές και τα χρώματα.

Συνολικώς, το 19% των κρουσμάτων άνοιας μπορούν να αποδοθούν στην ύπαρξη μίας διαταραχής όρασης. Πολλοί ασθενείς, όμως, έχουν περισσότερες. Επιπλέον, το αντίστοιχο ποσοστό είναι υψηλότερο στις ηλικίες 71-79 ετών και στις γυναίκες.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι περισσότερο από το 90% αυτών των οφθαλμολογικών προβλημάτων μπορούν να αποτραπούν ή να διορθωθούν, λένε οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς και άλλα ακαδημαϊκά κέντρα των ΗΠΑ λένε πως η μελέτη τους δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Υποστηρίζει όμως την άποψη ότι η όραση πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στους παράγοντες κινδύνου για άνοια και οι διαταραχές της να διορθώνονται αμέσως αντί να αφήνονται να χρονίζουν.

Φωτογραφία: iStock