Βουλωμένη μύτη: Μια δυσάρεστη κατάσταση και τι μπορείτε να κάνετε
Του Καθηγητή, Ελευθέριου Φερεκύδη*
Το αίσθημα της βουλωμένης μύτης είναι μια γνώριμη κατάσταση σε όλους μας, καθώς αρκετές φορές έχουμε νιώσει πως δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, ιδίως τους χειμερινούς μήνες.
Είναι μια κατάσταση κατά την οποία νιώθουμε πολύ άσχημα, τόσο ώστε να μειώνεται η απόδοση μας στην εργασία, στο σχολείο και σε όλες γενικά τις καταστάσεις της κοινωνικής ζωής.
Το βούλωμα της μύτης, ή απόφραξη της μύτης όπως αποκαλείται επιστημονικά προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή αν και δεν πρόκειται για επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του ανθρώπου.
Επιδράει στην γενική κατάσταση υγείας του, όμως, με πολλούς τρόπους. Πρώτον δημιουργεί μια νευρικότητα που την αντιλαμβάνονται ιδιαίτερα μόνο αυτοί που υποφέρουν. Δεύτερον εάν παραταθεί οι πάσχοντες συνήθως αναπτύσσουν διάφορες επιπλοκές όπως ωτίτιδες, παραρινοκολπίτιδες , λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού και ακόμη ρινικούς πολύποδες.
Ακόμη προβλήματα όπως, αίσθημα κόπωσης, ζάλη, υπνηλία και μειωμένη συγκέντρωση, εμφανίζονται κατά την χρήση διαφόρων φαρμάκων όπως των αντιισταμινικών, όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της απόφραξης της μύτης, που μπορεί να οφείλεται σε αλλεργί .
Για όλους τους παραπάνω λόγους σε περιπτώσεις που η απόφραξη της μύτης παρατείνεται για πολλές ημέρες θα πρέπει να επιχειρηθεί η ανεύρεση του αιτίου που την προκάλεσε και δημιούργησε το όλο πρόβλημα.
Βουλωμένη μύτη: Μόνιμη απόφραξη και αλλεργική ρινίτιδα
Το κοινό κρυολόγημα που οφείλεται στον ιό του κρυολογήματος προκαλεί παροδική απόφραξη της μύτης η οποία διαρκεί μερικές μέρες και παρέρχεται αυτόματα. Μόνιμη απόφραξη προκαλούν οι ρινικοί πολύποδες και σπανιότερα διάφοροι όγκοι της μύτης.
Γι’ αυτό σε όλες τις περιπτώσεις μόνιμης απόφραξης, δηλ. όταν το βούλωμα κρατάει πολλές μέρες και εβδομάδες, θα πρέπει ναι γίνει προσεκτική εξέταση του εσωτερικού της μύτης. Αυτό επιτυγχάνεται τα τελευταία χρόνια με τα διάφορα ενδοσκόπια με την καινούργια μέθοδο της ενδοσκοπικής χειρουργικής της μύτης.
Οι ρινικοί πολύποδες συνδυάζονται συνήθως με την ρινική αλλεργία δηλ. με την αλλεργική ρινίτιδα. Όταν κάποιος έχει αλλεργική ρινίτιδα τότε είναι πολύ πιθανό να εμφανισθούν και ρινικοί πολύποδες.
Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται επειδή τα διάφορα αλλεργιογόνα ερεθίζουν το εσωτερικό της μύτης. Γι’ αυτό διογκώνεται ο βλεννογόνος της μύτης και έτσι εμποδίζεται η αναπνοή. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να βρεθούν οι ουσίες που ερεθίζουν την μύτη και γενικά προκαλούν την αλλεργία, ώστε να γίνουν προσπάθειες απευαισθητοποίησης.
Θα πρέπει ακόμα να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού και να χορηγηθούν διάφορα φάρμακα, τα λεγόμενα αντιισταμινικά. Επίσης η απόφραξη της μύτης θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με την προσπάθεια απομάκρυνσης των ρινικών πολύπόδων με διάφορες χειρουργικές μεθόδους .Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνεται η μύτη και κατά συνέπεια η ρινική αναπνοή.
* Ο Ελευθέριος Φερεκύδης είναι Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθήνας